Belföld

Kétmilliárd forintnyi munkaügyi bírságot róttak ki tavaly

Csupán munkaszerződés nélküli foglalkoztatás miatt több mint 320 millió forint bírságot szabott ki 2004 második felében az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) - olvasható a Világgazdaságban.

Új munkaviszony bejelentését közel kétezer munkaadó „felejtette” el. Engedély nélküli foglalkoztatás terén a főváros és Pest megye vállalkozásai voltak a legrenitensebbek. Színlelt szerződés miatt mindössze 120 munkáltatót büntettek országosan.

Illegális foglalkoztatás miatt nem csak a munkaadók, a munkavállalók is komoly pénzeket fizettek. A megbírságolt munkavállalók száma elérte a 22 ezret.

A vállalkozások szankcionálása azonban hosszú távon nem maradhat egyetlen gátja a feketegazdaság terjedésének – állítják szakértők. Az adók csökkentése mellett a fix összegű járulékfizetés is segíthetné a fehérítést – teszik hozzá. Azaz ha a különböző bérek után azonos és állandó összegű járulékokat fizetnének a vállalkozások, s így nem lennének érdekeltek a minimálbéren történő foglalkoztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik