Belföld

Jelentősen erősödött a forint

A forint jelentősen erősödött csütörtökön a kedvező inflációs adat hatására, a bankközi devizapiacon délután az eurót 243,20/30 forinton jegyezték, 60 fillérrel gyengébben a szerdai árfolyamnál. A forint helyzete 25 bázisponttal javult, 13,85 százalékra állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, és már csak 115 bázispont választotta el a 240,01 forint/eurós sávszéltől.

Nagy forgalomról számoltak be a kereskedők, forint- illetve magyar állampapír vásárlóként jelentek meg olyan befektetők is, akik eddig nem kedvelték a feltörekvő piacok valutáit – mondták a piacon.

Az eurót 243,10 és 244,20 forint között jegyezték a nap folyamán, a hétfői monetáris tanácsi ülésig azonban még tovább is erősödhet a magyar valuta. Vannak olyan piaci szereplők, akik a sávszélt ostromló spekulációs forinterősítést sem zárnak ki a hasonló szituációkból már korábbról ismert londoni bankházak aktív közreműködésével.

Mások a lengyel példára hivatkozva konszolidációt várnak pénteken. A lengyel inflációs adat szerdán ugyanolyan lendületet okozott a zloty árfolyamában, mint csütörtökön a forint piacán volt tapasztalható, ám ott egy nap után átlagos szintre tért vissza a lengyel valuta. Ennek a nézetnek a képviselői úgy vélik, hogy a befektetők már most rendezték pozícióikat a monetáris tanács hétfői ülése előtt. S bár egyre többen vannak, akik 75-100 bázispontos kamatcsökkentést sem tartanak kizártnak, a többség továbbra is 50 bázispontos mérséklést vár hétfőn.

A dollár a nemzetközi piacokon tovább gyengült az euróval szemben, ennek hatásaként Budapesten 186,50/60 forinton egyezték, 70 fillérrel gyengébben a 187,20/30 forintos szerdai árfolyamnál.

A bankközi forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 9 százalék körüli változatlan szinten maradt, a határidős kamatpiacon viszont folyik a kamatok átárazása. Három hónapon belül 150, hat hónapon belül 175 bázisponttal várják lejjebb a kamatokat.

Az állampapírpiacon a három-tízéves államkötvények hozama nagymértékben, 20-22 bázisponttal csökkent, a többi lejáraton is 10-15 bázisponttal zsugorodtak a hozamok a masszív kereslet miatt emelkedő árfolyamok hatására. Jól sikerültek az államkötvény aukciók is, a 2009/D-t négyszeresen jegyezték le, a tízéves államkötvényre is több mint dupla jegyzés érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik