Belföld

A gazdák átadták petíciójukat

A Kossuth téren tüntető gazdaszervezetek képviselői nem sokkal 12 óra előtt átadták az azonnali intézkedéssorozatot követelő petíciójukat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A szervezőktől, a Magyar Sertéstartók Szövetsége, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma Egyesület és a Dél-alföldi Biokultúra Egyesület vezetőitől – Sákán Antal, Hanó Miklós, Domokos Tibor – Hiller Márta, az FVM társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályvezető-helyettese vette át a petíciót.


A petíció az aktuális problémák megoldása mellett kezdeményezik egy hosszabb távú stratégiai tervezés megkezdését. A stratégia kidolgozására a demonstráló gazdák javasolják, hogy alakuljon meg a Nemzeti Agrárfórum.



A gazdák átadták petíciójukat 1

Tüntetők a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma demonstrációján (Fotó: MTI)


A tüntetők képviselői közölték: tisztességes polgári módszerekkel kívánnak érvényt szerezni követeléseiknek és bíznak abban, hogy kéréseik meghallgatásra találnak.


Pásztohy András, a tárca államtitkára egy csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: tiltakozni mindazoknak joguk van, akik úgy érzik, hogy sérelmet szenvedtek. Jelezte ugyanakkor, hogy a párbeszéd a tárca és az érdekképviseletek között folyamatos és rendszeres, és nem most kezdődött.


A gazdák elvárják az agrártárcától, hogy betartsa a földalapú támogatások kifizetését, az állatjóléti támogatások meghirdetésének, valamint az intervenciós felvásárlások szerződéskötésének és kifizetésének határidejét – mondta Sákán Antal.


A tüntetők egy olyan agrárfórum felállítását várják, ami képes kivitelezhető rövid és hosszú távú terveket kidolgozni. Az elképzelés szerint a fórum a kormány, a politikai pártok szakértőiből, a minisztérium és a bíróságokon bejegyzett érdekvédelmi szervezet szakértőiből állna.


Sákán Antal elmondta: a csütörtöki tüntetés egy 10 napos demonstráció-sorozat első napja. Ezen a napon adják be a minisztériumnak  követeléseiket. Amennyiben jövő keddig nem kapnak választ erőgépekkel jönnek demonstrálni és a miniszterelnöknek nyújtanak be petíciót. Ha ezek után továbbra sincs változás, akkor február 23-24-én a Budapestet elkerülő körgyűrűre vonulnak ki – egyetértésben a többi agrár-érdekvédelmi képviselettel – és megpróbálják a fél autóutón korlátozni a forgalmat, majd 25-én újra a Kossuth térre szerveznek tüntetést.


Csütörtökre eredetileg mintegy ezer demonstrálót vártak. A demonstráció szervezői meghívták a rendezvényre Orbán Viktort a Fidesz MPSZ elnökét is, kérve az ellenzék támogatását a február 28-ig tartó demonstrációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik