Belföld

Félszáz paragrafus átírását tervezi a PM

A Pénzügyminisztérium különböző jogszabályok összesen 47 paragrafusát és 3 mellékletét módosítaná - jelentette be Karácsony Imréné helyettes államtitkár az adóreform-bizottság ülése előtt. A változások a szjá-t, az evát és a társasági adót is érintik.

Az egymásnak ellentmondó adó- és járulékszabályozók kiiktatása érinti a személyi jövedelemadóval, a társasági adóval, az egyszerűsített vállalkozási adóval kapcsolatos törvényt és természetesen az adózás rendjét szabályozó törvényt is.

A munkába járás költségeinek enyhítését szolgálja az a személyi jövedelemadóban várható módosítás, amely szerint személygépkocsi használata esetén az eddigi 3 forint/kilométer adómentes költségtérítést 6 forint/kilométerre emelheti a munkáltató.

Ugyancsak gépjármű-használathoz kapcsolódik, de az evás vállalkozókat érinti az a javaslat, amely szerint a vállalkozás által fizetett gépkocsi-felelősségbiztosítás keretében kapott, elemi kárra vonatkozó térítési összeg levonható lenne az adóalapból.

A január elsejétől érvényes szabályozás szerint a társas vállalkozónak, azaz a vállalkozás tagjának kell befizetnie minden negyedév végét követően a bér 4 százalékát képező vállalkozói járulékot. Ezt a jövőben a PM módosító indítványa szerint a társas vállalkozásnak kell majd rendeznie a magánszemély helyett.

Az egyszerűsített éves beszámoló értékhatárát a jelenlegi kétszeresére kívánja emelni a PM. Eszerint 300 millió forintos mérlegfőösszeg és 600 milliós nettó árbevétel alatt elegendő lesz az egyszerűsített éves mérlegbeszámoló. “Ez a módosítás az éves beszámolóra kötelezettek felét érintheti” – mondta a helyettes-államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik