Belföld

Eltemették a meggyilkolt Haririt

Bejrútban eltemették a hétfőn meggyilkolt Rafik Haririt. Libanonban háromnapos gyászt tartanak emlékére, a hadsereg riadókészültségben van.

A több tízezer ember kezdetben csendben kísérte a politikus koporsóját, de később Szíria-ellenes jelszavakat kezdtek kiabálni, és követelték, hogy a damaszkuszi kormány vonja ki katonai egységeit Libanonból.

A temetésen lerótták kegyeletüket több európai és arab ország kormányainak tagjai, valamint Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes és Amr Musza, az Arab Liga főtitkára is.

A libanoni ellenzék korábban felhívta a jelenlegi, Damaszkusz-barát kormány tagjait: tartsák magukat távol a gyászszertartástól.

Bejrútban konkrét bizonyítékok hiányában is Szíriát vélik felelősnek a hétfői gyilkosságért. Hariri családja kifejezetten állást foglalt az ellen, hogy a kormány bármelyik tagja jelen lehessen a temetésen. Másfelől Szíria bűnrészességét vélik látni abban a legutóbbi amerikai döntésben, hogy az Egyesült Államok visszahívta bejrúti nagykövetét.

Megfigyelők szerint Szíria előbb-utóbb 14 ezer katonáját is kivonni kényszerülhet Libanonból, ahol nem lehetetlen, hogy új polgárháborús helyzet alakulhat ki.

Libanon nemzetközi szakértők segítségét kérte a hétfőn meggyilkolt volt miniszterelnök, Rafík Hariri merénylőinek felderítésében. Szíriában Izraelt, Izraelben pedig a Hezbollahot, a libanoni síita szervezetet sejtik a merénylet hátterében. Közel-keleti szakértők attól tartanak, hogy a gyilkosság újabb polgárháborúba taszíthatja az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik