Belföld

Bátrabb kamatvágást vár a piac

A kiváló inflációs adatok miatt ismét erősödött a forint árfolyama. A fél százalékos kamatvágást már beárazták, de a piac ennél többre vágyik.

A várakozásokat felülmúló inflációs adat jelentős erősödést hozott a forintnak. A Reuters értesülése szerint már a 240 forintos euróárfolyam alá is történtek opciós kötések. Bár az elemzők szerint ennek ellenére nem valószínű, hogy valaki a sávszél eltolására játszik.


Most mindenki a Monetáris Tanács hétfőn esedékes – kamatdöntéses – ülésére készül. Ha a jegybanktanács folytatja óvatoskodó politikáját, s nem lesz fél százalékpontosnál nagyobb a vágás, a forint tovább erősödik. Ugyanis a piac már jó előre beárazta a hétfői 50 bázispontos kamatvágást, így csak egy ennél bátrabb lépés vezethet érezhető árfolyamgyengüléshez.


A jegybank közleményben üdvözölte a kedvező inflációs adatokat. E szerint az MNB által több éve követett következetes monetáris politika legfőbb eredményének tekinti, hogy Magyarországon az infláció csökkenésével végre belátható közelségbe került a az árstabilitás elérése és az euró bevezetésének inflációs teljesítésének követelménye. A közlemény fontosnak tartja, hogy sikerült lehűteni az elmúlt év adóemelései kapcsán megemelkedett inflációs várakozásokat.


A Monetáris Tanács hétfői ülésén azonban valószínűleg még nem vesznek részt az új tagok, hiszen azok köztársasági elnöki kinevezése egyelőre még várat magára. Az elképzelések szerint azonban az új tagok sokkal bátrabban nyúlnak majd az alapkamathoz, s a következő (négy hét múlva esedékes) jegybanktanácsi ülésen akár jelentősebb kamatvágásra is számítani lehet.


Piaci pletykák szerint a jegybank hétfői inflációs jelentésében már 3,8 százalékos árszínvonal emelkedést jósol az idei évre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik