Belföld

77 százalékos bevételnövekedés az Unionnál

A Union Biztosító Rt. 9,6 milliárd forint díjbevételt ért el 2004-ben, ami 77 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - közölte Zsoldos Miklós elnök-vezérigazgató.

Zsoldos Miklós nyereségadatot az anyavállalati előírásokra hivatkozva nem hozott nyilvánosságra. Ugyanakkor közölte, hogy a társaság a kijelölt pályán mozog, s az elmúlt öt évben több mint ötszörösére növelte díjbevételét, miközben a magyar biztosítási piac csak a duplájára bővült.

Az Union jelenleg 220 ezer biztosítást és 16-17 milliárd forint vagyont kezel. Az elmúlt évben a díjbevételből 6,2 milliárd forint a nemélet, 3,4 milliárd forint pedig az élet üzletágból származott.

A nem életbiztosítási díjakon belül a gépjármű-biztosításokból folyt be a legnagyobb összeg, 4,6 milliárd forint. A lakásbiztosítás és vagyonbiztosítás bevételei pedig az egy évvel korábbihoz képest 88 százalékkal, 2,8 milliárd forintra nőttek.

2003 végén az Union összesen 175 ezer biztosítási szerződést kezelt; a tavaly év végén a kezelt szerződések száma már meghaladta a 220 ezret.

A biztosító folyamatos díjas szerződésekből származó bevételei 2003-hoz képest megduplázódtak: évi 4,4 milliárdról 8,7 milliárd forintra növekedtek. A 3,4 milliárd forintos életbiztosítási díjbevételen belül 3,2 milliárd forintra rúgtak a folyamatos díjas szerződésekből származó bevételek.

Az Union gépjármű-biztosítási terén is emelte részesedését. Tavaly a gépjármű-tulajdonosok mindössze 10 százaléka váltott biztosító társaságot. Az Unionnal kötött szerződést az ügyfelek csak 2 százaléka bontotta fel és eközben 15 százalékkal nőtt az új ügyfelek száma. 2005-ben az Union díjbevételének további 50 százalékos növekedését tervezi. A tavalyi gépjárműpiaci térnyeréssel szemben pedig ismét az életbiztosítási, a lakás-, a casco-, valamint kisvállalkozói biztosítások piacán szeretne további részesedést szerezni.

A kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások kárkifizetéseinek napjainkban már egyre nagyobb hányadát teszik ki a személyi sérülésekre kifizetett összegek – jelentette ki Zsoldos Miklós.

A fizetendő károk előre nehezen kalkulálhatók, így a növekvő kifizetések vélhetően megnövelik majd a biztosítások díjszintjét. A teljes piaci díjbevétel a várakozások szerint tovább nő. Míg 2000-ben annak mérete 384 milliárd forintra rúgott, 2004-ben az előzetes adatok szerint már 600 milliárd forint körül alakult, elérvén a GDP 3 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik