Belföld

Ukrajna felülvizsgálja a korábbi privatizációs ügyeket

Mintegy háromezer korábbi ukrajnai privatizációs ügylet jogosságának vizsgálatát helyezte kilátásba Julia Timosenko ukrán kormányfő szerdán.

A kormányzat az államügyész állásfoglalása alapján vizsgálja meg az elmúlt öt évben kötött privatizációs szerződéseket. Utóbbi egy listát tett közzé azon vállalatokról, amelyeknél privatizációjukkal kapcsolatban bármiféle gyanú merült fel. Ennek megfelelően bíróságok vizsgálják meg az ügyleteket – közölte a miniszterelnök szóvivője.

A háromezres számot az államügyészség szóvivője nem erősítette meg, de közölte, hogy a miniszterelnök hivatala számos (privatizációs) dokumentumot juttatott el hozzájuk.

Korábban Viktor Juscsenko államfő is jelezte, hogy felülvizsgálhatnak 34-40 privatizációs ügyletet, melyeket a volt elnök, Leonyid Kucsma idején sok esetben zavaros körülmények között, rendkívül alacsony vételáron jöttek létre.

Timosenko utalt rá, hogy a nem tisztességes ügylettel eladott vállalatok visszakerülhetnek az államhoz, de nem újra akarják őket államosítani, hanem újabb vevőknek eladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik