Belföld

Élénkült a forgalom, erősödött a forint

A forint erősödött szerdán, az euróval 243,90/244,00 forinton kereskedtek a bankközi devizapiacon, 40 fillérrel gyengébben a 244,30/40 forintos keddi árfolyamnál. A forint 13,60 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 14 bázisponttal erősebben, mint kedden.

Délelőtt londoni és frankfurti bankok nagy összegű forint vásárlása 243,60 forintig gyengítette az eurót, ezen az árfolyamon azonban már megjelentek az euró vásárlók is, és az uniós valuta 244,20 forintig kapaszkodott vissza. A forintot a nap első felében támogatta az erős zloty is, később a lengyel valuta gyengülése a forintra is negatívan hatott.

Nem volt viszont érezhető piaci hatása az Európai Bizottság Magyarországot elmarasztaló állásfoglalásának, amelyben az államháztartási hiány további 50 bázispontos csökkentését látta szükségesnek.

Kitüntetett figyelem kíséri viszont a csütörtökön megjelenő januári inflációs adatot, amely elemzői konszenzus szerint 4,3-4,7 százalék között lesz. Az élelmiszerek árának változása miatt csökkent a lengyel infláció üteme is – mondják a piacon, és ezt a régiós hatást várják a magyar mutatótól is. Az infláció alakulása lesz az utolsó fontos mutató a monetáris tanács hétfői ülése előtt, ami megerősítheti vagy cáfolhatja a piacon jelenleg elterjedt 50 bázispontos kamatcsökkentési várakozást.

A dollár a nemzetközi piacokon gyengült az euróval szemben, ennek hatásaként Budapesten 187,20/30 forinton jegyezték az amerikai valutát, mintegy 80 fillérrel olcsóbban, mint kedden.

A bankközi forintpiacon a likviditás felesleget lekötötték a bankok az MNB-ben két hétre. Szerdán reggel 286,31 milliárd forintnyi betét járt le, ugyanakkor 531,81 milliárd forintnyi új lekötés lépett életbe.

A szűkülő likviditás következtében az overnight kamat 9 százalék közelébe emelkedett a keddi 8,60/85 százalékról. A hosszabb lejáratokon mintegy 10 bázisponttal csökkentek a kamatok.

Az állampapírok másodpiacán az utóbbi napokéhoz képest kissé élénkebb kereskedésben a hozamszint az összes lejáraton 3-5 bázisponttal csökkent. A lengyel kötvénypiac továbbra is kedvezően hat a magyar állampapírpiacra is. Várhatóan kedvező hozammal sikerül a csütörtöki államkötvény aukció is, amelyre az Államadósság Kezelő Központ a 2009/D államkötvényből 35 milliárd forintnyit, a 2015/A államkötvényből pedig 25 milliárd forintnyit ajánl fel. Szerdán ezeken a lejáratokon 7,56 százalék, illetve 6,80 százalék volt a referenciahozam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik