Belföld

Csáki: nem tövényszerű a magas kamatszint

Csáki Csaba egyetemi tanár a monetáris tanács egyik tagjelöltje a Napi Gazdaságnak adott interjújában elmondta: a magas kamatnak megvan a maga története, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem törvényszerű, hogy ebben a gazdasági helyzetben ilyen magasak legyenek a kamatok.

Mint mondta: A magas kamatokat egy történelmi helyzet indokolta amely egy konkrét helyzetre adott reakció volt. “Most innen kell elindulnunk…” Véleménye szerint az exportáló vállalatok számára a túlértékelt valuta nem kedvező; ám hogy, ezt egy-egy termelő ágazat hogyan képes túlélni sok mindentől függ. A valutaárfolyam sok tényezőtől függ ezért nagyon óvatosan kell megközelíteni, különösen egy olyan országaban ahol sok a kockázati tényező. Csáki kifejtette, hogy a makrogazdasági stabilitás, és a mikrogazdaság szűkebb érdekei között meg kell találni az utat az árstabilitási célkitűzés szolgálata mellett.

Csáki szerint az euró bevezetése mindenképpen gyorsítja a magyar agrárium szerkezetváltását. Csáki az interjúban visszautasította azt a feltételezést, miszerint agrárszakértőként az agrárlobbit, azaz az exportőrök mindenek feletti érdekeit, alacsonyabb kamatok, gyengébb forint képviselné, mivel “ennek az ágazatnak egy hatékonyság-központú megközelítését képviselem” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik