Belföld

Pluszban vagyunk – magyar pénzek az unióban

A magyar nemzeti hozzájárulás az Európai Unió költségvetéséhez 106,7 milliárd forint, miközben a magyar államkincstár számláján 171,4 milliárd forint uniós támogatást írtak jóvá 2004-ben, amelynek egy része nem államháztartási bevétel - közölte EU Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium.

A négy parlamenti párt szakértőivel Baráth Etele európai ügyekért felelős tárcanélküli miniszter a pályázati rendszer működési tapasztalatairól folytatott megbeszélést.


A megbeszélésen a Fidesz képviselője a magyar hozzájáruláshoz még mintegy 26 milliárd forint vámbefizetést tart indokoltnak hozzászámolni.

A közlemény konstruktívnak minősítette a megbeszélést, amelyen a résztvevők egyetértettek abban, hogy közös, pártpolitikán felül álló érdek az EU-s pályázati rendszer hazai sikere

A dokumentum szerint ennek érdekében áttekintették a pályázati rendszer működését, illetve az azzal kapcsolatban felmerülő elégedetlenségek okait. Az ellenzék képviselői sürgették a rendszer továbbfejlesztését, és vállalták, hogy javaslataikkal támogatják a pályázati eljárások gyorsítását és egyszerűsítését. Így megegyezés született, hogy az erre vonatkozó terveket a Nemzeti Fejlesztési Hivatal tíz napon belül elküldi az egyeztetésen megjelent szakértőknek, akik saját javaslataikkal egészítik ki azokat.

A pályázati tevékenység objektív megítélését segítve a Nemzeti Fejlesztési Hivatal vállalta, hogy eddigi adatközlését kiegészítve a jövőben a szakértők igényei által indokoltnak tartott adatsorokat is közli honlapján, rendszeresen frissítve azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik