Belföld

Megbüntették a Slovnaftot

Árképzése miatt 1,35 milliárd koronás bírságot rótt ki a szlovák pénzügyminisztérium kedden a 98 százalékos Mol-tulajdonban levő szlovák olajfinomítóra. A cég fellebez.

A Slovnaft Rt. közleménye szerint már tanulmányozzák a tárca határozatának indoklását, de ezt abban a meggyőződésében teszi, hogy a társaságnál lefolytatott ellenőrzés, nemkülönben annak eredményei összeegyeztethetetlenek a szlovák és az európai jogrenddel, ezért már most biztos, hogy a döntés ellen fellebbezni fog.

A pénzügyminisztérium korábban jelezte, hogy a cég jelenleg folyó könyvvizsgálata komoly hiányosságokat tárt fel a cég árpolitikájában, így a kormány a cég üzemanyag-eladásaira szabályozást készül bevezetni. A szlovák versenyellenőrzési hivatal (PMU) az üzemanyag-készletezés terén is nagyobb versenyt szeretne, úgy véli, e téren a Slovnaft ugyancsak uralmi helyzetben van.

Az olajfinomító és üzemanyagtöltő-állomás üzemeltető Slovnaft öt nagy tárolótartályt üzemeltet, amelyet még a Benzinol cég 1998-as felvásárlásakor szerzett. A PMU szerint a Slovnaftnak ebből három tartályt bérbe kellene adnia, miközben a cég cáfolja, hogy ezek révén jelentős piaci előnyre tenne szert.

A Slovnaft szóvivőj szerint a pénzügyi tárca azt kifogásolja, hogy a cégnek túl nagy a profitja, jóllehet a Slovnaft a többi kőolajipari céghez hasonlóan a nemzetközi jegyzések alapján alakítja ki árait.

A Slovnaft tavalyi adózott eredménye 10,1 milliárd korona, üzemi eredménye 12,5 milliárd volt, pénzforgalmi egyenlege (EBITDA) pedig 16,4 milliárd koronát ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik