Belföld

A lakástámogatások bővítését sürgeti az FHB

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. 2005-re magyar számviteli szabványok szerint az adózás előtti nyereség 22 százalékos, a nemzetközi (IFRS) szabványok szerint pedig 26-27 százalékos növekedését tervezi - mondta el Gyuris Dániel, vezérigazgató a bank keddi sajtótájékoztatóján.

A negyedik negyedéves eredményeket értékelő tájékoztatón Gyuris Dániel hozzátette, hogy az osztalékra vonatkozó javaslatot még nem tárgyalta az igazgatóság, így ennek várható mértékét csak ezt követően ismertetik. Azt azonban megjegyezte, hogy az FHB osztalékpolitikája szerint az adózott eredmény 20 százalékáig fizethető osztalék.

A tavalyihoz hasonló osztalékkifizetési ráta mellett az egy részvényre jutó osztalék 200 forint lenne, míg tavaly részvényeként 100 forint osztalékot fizetett a bank az 1000 forint névértékű részvényekre.

A 2005-ös esztendő egyébként kihívást jelent a bank számára – mondta el Gyuris Dániel -, miután a lakáshitelezési piac bővülése visszaesett, és jelenlegi formájukban az állami támogatások sem jelentenek kellő ösztönző erőt. A Fészekrakó program esetében például komoly akadályt jelent a 30 éves korhatár – ezt a bankvezér szerint mindenképpen módosítani kellene 35 évre -, és a használt lakásokhoz felvehető államilag támogatott hitelek korhatárát is a jelenlegi 5-ről legalább 7-8 millió forintig kellene kitolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik