Belföld

A forint miatt kockázatos terep Magyarország

A magyarországi vállalatok országkockázata elsősorban a likviditási devizaválság lehetőségéből adódik , de a nem fizetés esélyét növeli a konjunkturális hatásoktól való függés és az állami pénzügyek bizonytalansága is – olvasható a Napi Gazdaságban.

A francia Coface kutatóintézet által készített elemzés szerint a fenyegető devizaválság jelentős kockázati tényező. Ezzel szemben a vállalatok konjunkturális folyamatoknak való kiszolgáltatottságát és a közpénzek felhasználásának bizonytalanságát már kezelhető kockázati osztályba sorolták. 

A gyenge pont a gazdaság nyitottságából adódó jelentős külpiaci kiszolgáltatottság, a magas államháztartási hiány, az államadósság emelkedését és az ikerdeficit problémáját. A szakértők szerint egy esetleges devizakrízis elhárítását megnehezítheti, hogy a magyar hatóságok nem rendelkeznek elég nemzetközi tartalékkal.


A világszerte 44 millió vállalatot figyelő Coface szerint a szektorok közül Magyarországon a mezőgazdaság, az építőipar, a textilipar és a papírszektor vállalatainak pénzügyi helyzete a legnehezebb.

A Coface kutatói szerint Magyarország erőssége, hogy a reformok szempontjából még mindig a térség éltanulója, itt épült ki Közép-Európa legjobb pénzügyi rendszere és kedvező az ország földrajzi elhelyezkedése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik