Belföld

BÉT: gyengülés nyitás után

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX, a keddi nyitást követően, 9.20 perckor 0,89 százalékot csökkenve 16 461,63 ponton állt. Legjelentősebben az FHB-papírok gyengültek, közel 5 százalékot meghaladó mértékben.

A napi kereskedési trendeknél stabilizálódó részvényárakra, illetve enyhe korrekcióra számítanak kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők.

Deák Balázs, az Inter-Európa Bank elemzője nem vár nagy elmozdulást, de egy kisebb korrekcióra lehetőséget lát. Véleménye szerint elsősorban az OTP árfolyam-alakulása lehet meghatározó a piac egészére, miután az előző napon is a bankpapír erősödésének volt köszönhető az index emelkedése. “Kérdésesnek” ítélte meg, hogy tud-e tovább emelkedni a papír vagy sor kerül a korrekcióra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is az OTP lehet a kereskedés középpontjában. Úgy vélte, hogy a bankpapír piacán lehet még vételi érdeklődés, így akár újabb csúcsot érhet el az árfolyama, de várhatóan már megjelennek a nyereség realizálások is. A többi részvény piacán a gyorsjelentések után stabilizálódó árfolyamokat vár, úgy véli, csitulhat a forgalom és enyhe korrekció is lehetséges.

A BUX hétfőn 219,77 pontos, 1,34 százalékos emelkedéssel 16 609,95 ponton, új történelmi csúcson zárt. A forgalom magas, 21,37 milliárd forintot tett ki, a vezető papírok ára vegyesen változott.

Az OTP forgalma adta az összforgalom felét, csaknem 11 milliárd forintot. A bankpapír 6688 forintra erősödött, ami a részvény új történelmi csúcsa. Az árfolyam 333 forinttal, 5,24 százalékkal emelkedett.

A Richter 26 680 forinton zárt, 380 forinttal, 1,44 százalékkal magasabb árfolyamon, mint az előző napon. A Matáv ára 18 forinttal, 2 százalékkal 884 forintra, a Mol-é 40 forinttal, 0,30 százalékkal 13 475 forintra csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik