Belföld

Alfa Romeó – Maserati egyesülést tervez a FIAT

A General Motorsszal való szakítást követően új stratégiát fogalmazott meg a FIAT elnöke. Tervei szerint a Maseratit a jövőben leválasztanák az anyavállalat Ferrariról és azt egyesítenék a FIAT leánycégével, az Alfa Romeóval.

A FIAT elnöke, Luca Cordero di Montezemolo szavaival élve az átalakítás célja egy új, luxusautókra szakosodott márka megalkotása. A cégvezető egyébiránt derűlátó a GM-mel való szakítás után. Mint mondta, a vállalat ismét teljesen olasz kezekben van, és így egy új fejezet kezdődik számukra. Tervei szerint új lehetőségek nyílnak a stratégiai fejlesztésekre, valamint a FIAT készen áll együttműködni más autógyártókkal. E célból máris erősítik kapcsolataikat a francia Peugeot-val, amellyel új, közös haszongépjárművet kívánnak kifejleszteni.

Az ötéves együttműködést felszámolva hétfőn jelentették be, hogy a General Motors visszaadja a FIAT-nak 20 százalékos részesedését a veszteséges FIAT Auto-ból, és további 1,55 milliárd eurót is fizet készpénzben. Felszámolják továbbá a FIAT és a General Motors két vegyes vállalatát is, amelyek beszerzéssel, illetve erőátviteli rendszerek gyártásával foglalkoznak, ám a tervek szerint a későbbiekben is együttműködnek alvázak gyártásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik