Belföld

45,5 milliárd jut idén GVOP-pályázatokra

A Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretén belül 2005-ben összesen 16 pályázatot írtak ki 45,5 milliárd forint teljes keretösszeggel, amelynek pályázati feltételei egyszerűsödtek.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a gazdasági tárca a tapasztalatokat, igényeket felmérve elsősorban a pályázók érdekeit nézve változtatott a pályázati feltételeken. A pályázatok befogadása 2005. március 1-jén kezdődik, a pályázatok többségénél a benyújtási határidő 2005. december 31. A pályázati dokumentációk a GKM (www.gkm.hu), valamint a közreműködő szervezetek honlapjáról érhetők el.

Az új pályázati feltételek szerint a támogatásra jutó, le nem vonható áfa támogathatóvá vált. Egyes esetekben a minimálisan támogatható beruházási érték, a minimálisan igényelhető támogatási összegek csökkentek, az elnyerhető maximális támogatás összege növekedett. Jogszabályváltozás miatt nem kell benyújtani a természetvédelmi, környezetvédelmi, vízügyi hatóság igazolását, a felhívások egyszerűsödtek, rövidültek a tavalyihoz képest, az értékelési szempontrendszer átalakult a szakmai, pályázatértékelési tapasztalatok alapján. Egyszerűsödött a bankgarancia, valamint a hiánypótolható dokumentumok köre is kibővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik