Belföld

Veszteséges lett az Arago

Az Arago Befektetési Holding Rt. a tavalyi évet 3,24 milliárd forint adózott veszteséggel zárta, míg egy évvel korábban 51 millió forint adózott nyereséget könyvelt el.

A magyar számviteli szabályok alapján készült konszolidált gyorsjelentés, amelyet hétfőn tettek közzé, 44,07 milliárd forint nettó árbevételről számolt be. Az árbevétel 11,6 százalékkal nőtt egy év alatt. Ezen belül a belföldi eladások 25,2 százalékkal 31,61 milliárd forintra emelkedtek, az export pedig 12,6 százalékkal 12,46 milliárd forintra esett vissza.

Az Arago konszolidációs körébe vonta a Pick Szeged Rt.-t, a Hunguest Hotels Rt.-t és a Forrás Rt.-t, amelyek maguk is konszolidált beszámolót készítettek. Eddig társult vállalatként tárgyalta az Arago Rt. a beszámolójában a Hunguest Hotelst és a Forrást, tavaly viszont már leányvállalatként. Először vonták be a konszolidációs körbe az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Öböl XI. Kft.-t.

A gyorsjelentésben kiemelik, hogy a 2003. évi adatokat korrigálták azzal, hogy a Pick Szeged Rt. konszolidációs köréből, a kikerült a Herz Szalámigyár Rt. és a Szeged Paprika Rt.

Az Arago konszolidált eredménykimutatása szerint az anyagköltségek 14,5 százalékkal 36,16 milliárd forintra nőttek egy év alatt, de a legnagyobb növekedés a nem részletezett egyéb ráfordításokban volt. A 2003. évi 2,83 milliárd forinttal szemben tavaly 8,19 milliárd forint egyéb ráfordítást könyveltek el.

Így már üzemi szinten elérte a 2,77 milliárd forintot a veszteség, míg egy évvel korábban az üzemi szintű nyereség még 486 millió forintot tett ki. A pénzügyi veszteségek is emelkedtek, 361 millió forintról 401 millió forintra.

A társaság konszolidált mérlegének főösszege, a konszolidációs kör változása miatt, egy év alatt 60,2 százalékkal 94,92 milliárd forintra emelkedett. A befektetett eszközök értéke 69,4 százalékkal 45,62 milliárd forintra nőtt, ezen belül a tárgyi eszközök értéke 142,4 százalékkal 32,73 milliárd forintra emelkedett.

A befektetett pénzügyi eszközök némiképp, 3,4 százalékkal 11,81 milliárd forintra csökkentek. Jelentősen emelkedett viszont az értékpapírok és a pénzeszközök állománya. Az év végén 14,04 milliárd forinton nyilvántartott értékpapír portfoliója volt az Aragonak, 195,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban és 11,15 milliárd forint készpénzzel rendelkezett, ami 65 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A követelések állománya az év végén 17,51 milliárd forintot tett ki, ami 32,2 százalékos éves emelkedést jelentett. A kötelezettségek 34,6 százalékkal 52,61 milliárd forintra nőttek az év során. Ezen belül a rövidlejáratú kötelezettségek közel megduplázódtak, 94,2 százalékkal 17,03 milliárd forintra emelkedtek.

A hét milliárd forint jegyzett tőkéjű Arago saját tőkéje az év végén elérte a 37,37 milliárd forintot, ami duplája volt a 2003. december 31-én nyilvántartott saját tőke összegének.

A gyorsjelentés nem közli az Arago tulajdonosi körét. A cégjegyzék szerint az Arago Befektetési Holding Rt-ben jelentős befolyása van a 6,19 milliárd forint jegyzett tőkéjű Domestore Kft.-nek, amelyben jelentős befolyása van Leisztinger Józsefnek. A Domestore Kft-ben tulajdonos az Eravis Rt. és a HH (Hunguest Hotels) Investment Kft. is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.