Belföld

Súlycsoportokra osztják a netezőket

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a lakosság internetezési szokásaival kapcsolatban egy olyan ajánlást bocsátott ki, amely az internetezőket a világháló használatának gyakorisága és az internetezésben való jártasságuk alapján különböztetné meg.

Az IVSZ közlemény szerint a jövőben heavy usernek nevezik majd azokat az internetezőket, akik hetente legalább 4 alkalommal kapcsolódnak a világhálóra, medium usernek a heti 1-3 alkalommal internetezőket, míg végül light usernek azokat, akik ennél ritkábban interneteznek.

Az IVSZ azért tartotta fontosnak az egységes ajánlás kidolgozását, mert 2004 végén sokadszor szembesült azzal a problémával, hogy a különféle kutatóintézetek, statisztikai jelentések által publikált mérőszámok számos esetben egymástól jelentősen eltérő, ellentmondó eredményeket mutattak. Ezek egyebek mellett abból adódtak, hogy a különböző kutatóintézetek mást értettek a rendszeres internetező fogalma alatt.

Az IVSZ ajánlása internetezésnek tekint minden olyan tevékenységet, mely internet-böngésző használatát igényli. Így az ajánlás internetezőnek nevez mindenkit, aki weboldalakat látogat, és az e-mail használatot is internetezésnek minősíti, amennyiben web alapú hozzáférés használatáról van szó.

Az ajánlás tovább differenciál a heavy és a medium userek csoportjában annak alapján, hogy ezek a felhasználók milyen régóta interneteznek. Így e két csoport tagjai közül azokat, akik legfeljebb egy éve használják az internetet junior-, azokat, akik 1 és 3 év közötti tapasztalattal bírnak middle-, míg végül azokat, akik több mint három éve használják legalább heti rendszerességgel az internetet, senior usereknek nevezik.

Az ajánlást figyelembe véve, az internetezők összetétele jelenleg a következőképpen alakul: a 18-69 éves hetente legalább egy alkalommal internetezők közel 58 százaléka férfi, 42 százaléka nő, több mint fele 30 év alatti, és csak egytizedük töltötte be ötvenedik életévét.

Mintegy 40 százalékuk felsőfokú végzettségű, további csaknem 50 százalékuknak pedig középfokú végzettsége van. A budapestiek aránya 43 százalék, falun pedig az internetezők 18 százaléka él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik