Belföld

Új banki termék rossz adósoknak

Jelzálogfedezet mellett új, úgynevezett adósságrendező hitelt kínál február 14-étől a Budapest Bank azoknak az ügyfeleknek, akiknek különféle pénzintézeti, közüzemi, önkormányzati vagy egyéb tartozásai vannak.

A Budapest Bank új konstrukciójának lényege, hogy egyetlen kölcsönbe tömöríti az ügyfelek különféle tartozásait, ezáltal a befizetendő törlesztő részletek, illetve az ügyfelek havi kiadásai csökkenhetnek – áll a bank közleményében. A szabad felhasználású jelzloghitelnél kedvezőgg kamatozású hitel azoknak jelenthet megoldást, akik nem tudják fizetni az évek során felvett autó-, fogyasztási-, lakás- vagy személyi hitel tartozásaikat.

A bank szerint az adósságrendező hitel mintegy két-háromszázezer hitelképességét vesztett banki ügyfélnek jelenthet megoldást. A fizetési terhek enyhítését a futamidő meghosszabbításán és az ingatlanfedezeten kívül az teszi lehetővé, hogy a konszolidációs körbe vont hiteleket az ügyfél egyetlen banknak fizeti vissza (az eredeti hitelezőnek pedig a bank), ezzel a különféle törlesztő részletek befizetésének többszöri tranzakciós díját megtakarítja.

Ilyen típusú hitelterméket külföldön több országban kínálnak, Magyarországon ez az első próbálkozás, de a bank tapasztalatai szerint van rá igény. A szabad felhasználású jelzálogkölcsönt igénylő ügyfelek 18-20 százaléka ugyanis most is tartozásai kiváltására fordítja az új hitelt.

A BB forintban és devizában nyújtja adósságrendező hiteleit, ötszázezer és harmincmillió forint közötti összegben legfeljebb 20 éves futamidőre. Az adósságrendező hitelek teljes hiteldíjmutatója (THM) devizahitel esetén 5,24 – 14,19 százalék, forinthitel esetén pedig 12,74 – 22,64 százalék között alakulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik