Belföld

Gyurcsány véget vetne a kádári nosztalgiázásnak

Gyurcsány Ferenc szerint meg kell változtatni a politika egészének karakterét, be kell fejezni a rendszerváltást.

“Miután befejeztük az elmúlt 15 év nagy átalakulását gazdasági és jogi tekintetben, nekivágunk az utolsó nagy átalakulásnak: változtassuk meg a politika egészének karakterét. Fejezzük be a rendszerváltást, vessünk véget a kádári nosztalgiázásnak. Csináljunk egy új politikát és egy új Magyarországot!” – hangsúlyozta a kormányfő a Népszabadságnak adott nyilatkozatában.

Gyurcsány Ferenc szerint kívülről, a társadalomtól kell támogatást kérni a nagy reformprogramokhoz, s “a mozdulatlanság nyugalma helyett a kiszámítható változásra” van szükség, s eközben “nem az a cél, hogy mindenkit megóvjunk a versenytől, hanem az, hogy megálljuk a helyünket”. A kormányfő az interjúban bírálta a Fideszt, amely szerinte “jobboldalinak tekinti magát, de közben a kádárista társadalomfilozófiával és gazdaságpolitikával kacérkodik”.

Másfelől – mondta Gyurcsány Ferenc – “van egy jelentős modernizációs erő a baloldalon”. “Ez bizonyos ügyekben szinte kibékíthetetlen állapotot hoz létre, és bemerevíti a viszonyokat, még akkor is, ha azzal senki nem elégedett” – mondta. “Többé ne lehessen olyan, éppen a kádárizmus hamis illúziójára alapozott hazugsággal félrevezetni az országot, mint amilyen a Munkáspárt és a Fidesz közös “kórház-privatizációs” népszavazásában rejlett…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik