Belföld

Elmarad a tömegközekedésiek sztrájkja

Ami hétvégén még elkerülhetetlennek látszott, az hétfőre elkerülhetővé vált. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka megállapodott a BKV vezetése a szakszervezetekkel az idei bérekről.

Aba Botond, a közlekedési vállalat első embere hétfőn reggel úgy nyilatkozott, hogy csak egy szakszervezettel nem tudtak megegyezni, de ez az érdekképviselet sem szervezi már az eredetileg keddre tervezett munkabeszüntetést.


A BKV a kért bruttó 18 ezer forintos béremelés helyett végül 16 ezer forintot ajánlott, és ezt a vállalat több szakszervezete elfogadta. A tárgyalás elég szoros volt, hiszen a múlt hétvégén még úgy tűnt, elkerülhetetlen a keddre tervezett BKV-sztrájk, mivel a szakszervezetek nem fogadták el a cégvezetés pénteki javaslatát. Ez a korábbi ajánlathoz képest egy százalékkal magasabb, hét százalékos béremelést ígér.


Kölcsönös engedmények


Múlt pénteken Vág Péterné, a legnagyobb létszámú BKV-érdekképviselet vezetője még úgy nyilatkozott: a vezetés által ajánlott 13 ezer forintos személyenkénti béremelési javaslat helyett továbbra is ragaszkodnak a 19 ezer forintos követelésükhöz. Ezzel kapcsolatban akkor Aba Botond vezérigazgató arról adott tájékoztatást, hogy keresettel fordultak az illetékes bírósághoz, ám nem jártak sikerrel, mert a bíróság jogszerűnek minősítette a meghirdetett sztrájkot.


Aba akkor még csak azt ígérte, hogy ha nem jön létre a megegyezés, akkor vasárnap déltől, a szakszervezetekkel együtt, folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot a várható sztrájkról. Nos, úgy tűnik a hétvégén mindkét fél engedett. Előbb a szakszervezetek engedtek a 19 ezerből, majd a vállalatvezetés emelte a tétet, végül újabb kölcsönös egyeztetések nyomán hétfő hajnalra alakult ki a bruttó 16 ezer forintos béremelési összeg.


A politikusok is rámozdultak


Az ügy persze, némi politikai színezetet is kapott, miután a Fidesz fővárosi frakciója múlt héten bejelentette, hogy nem csak jogosnak tartja, de támogatja is a BKV dolgozóinak bérköveteléseit, mondván, a sztrájkhelyzetet a közlekedési cég vezetése provokálta ki.


Több se kellett Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettesnek, aki kijelentette: tisztességtelen, hogy egy politikai párt ily módon politikai nyomást akar gyakorolni a résztvevőkre. Nos, úgy tűnik a BKV vezetése és a vállalat szakszervezetei végül, politikai segítség nélkül, házon belül megoldották a bérproblémát – legalábbis erre az esztendőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik