Belföld

Adam nem aratott osztatlan sikert

Több adózási határidő is lejár február közepén. A tízezer legnagyobb adózó elektronikus bevallása felemás tapasztalatokat hozott. Az adóhatósági adómegállapítást egyelőre csak néhány ezren választották.

Messze elmaradva a várakozásoktól, péntekig mindössze kétezren választották a felkínált adóhatósági adómegállapítást (adam). Az érdeklődés ennél nagyobb volt, mivel az űrlapot eddig több mint 50 ezren töltötték le az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapjáról. Előzetes prognózisában az APEH közel félmillió
Adam nem aratott osztatlan sikert 1

adamot választó adózóról beszélt, miután az utóbbi években többször lehetett olyan hangokat hallani, hogy az APEH rugalmatlan, nem igazodik a kor kihívásaihoz – mondta pénteken Vámosi-Nagy Szabolcs, a szervezet elnökhelyettese.


Az infotechnológia fejlődése már évekkel ezelőtt lehetővé tette volna az interneten történő adóbevallást. Az APEH idén két újítást vezetett be az adózás terén: a tízezer legnagyobb cég elektronikus formában vallja be adóját, valamint a személyi jövedelemadó (szja) bevallását az APEH hatáskörébe lehet utalni. Egyelőre mindkettővel vannak gondok.


A felső tízezer


A tízezer legnagyobb adózó ezentúl egy ingyenesen megkapott, az elektronikus aláírást lehetővé tevő csatlakozási lehetőséggel kerül kapcsolatba az APEH-hel. A nemes kezdeményezés nem eredményezett osztatlan lelkesedést a könyvelők körében, s az APEH az új rendszerrel kapcsolatban több fiaskót is elkönyvelhetett. A leglátványosabb a rendszer túlterheltség miatt bekövetkezett kezdeti összeomlása volt. Az adózók egy napig nem érhették el.


Ugyanakkor többek szerint problémát jelentett az is, hogy az adóhatóság nem törődött az alternatív operációs rendszert használókkal. Habár a legtöbb könyvelőprogram valóban Microsoft alapon fut, az APEH azért a Linux alapú operációs rendszert használó cégekre is gondolnia kellett volna. Az igazsághoz tartozik, hogy a tízezer cégből eddig mindössze egy jelezte az APEH-nek, hogy nem Microsoft alapú rendszert használ. A későbbiekben ebből mégis gond lehet, hiszen az alternatív rendszereket pontosan a kisebb cégek, illetve a magánszemélyek használják előszeretettel.


Ezt orvosolandó Vámosi-Nagy Szabolcs egy interjúban jelezte, a Linuxszal kapcsolatban már folynak felmérések és az előkészítő munkák. Így az is elképzelhető, hogy az év vége felé az APEH képes lesz ezt az operációs rendszert is használni. A kérdés annál inkább is aktuális, mert az adóhatóság terveiben szerepel, hogy a jövőben mind többen – magánszemélyek is – használhassák az elektronikus adóbevallást. Bár nekik egyelőre nem ajánl fel ingyenes aláírási lehetőséget az APEH.








A határidők
Az adamot választók adókalkulációját, az önadózó magánszemélyekhez hasonlóan május 20-áig készíti el az APEH. Az érintettek, tartozásaikat június 20-áig fizethetik be, és a visszatérítendő adót is eddig az időpontig utalja a hatóság. A problémák orvoslására is ez után kerülhet sor. Ugyanis az adózó a kézhezvételt követően nyolc nap áll rendelkezésére. Ezt követően 15 nap álla az adóhatóság rendelkezésre, hogy orvosolja a hibát.


Adam


A másik újítást az adóhatósági adómegállapítás bevezetése jelentette. Az APEH érezhetően túlbecsülte az ez iránt érdeklődő adózók számát. A tervezett félmillió helyett eddig mindössze néhány ezren döntöttek az alternatív bevallási lehetőség mellett.


Az is igaz, hogy az APEH nagyon megszigorította a jelentkezés feltételeit. Ezt a szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől jutottak adóköteles bevételhez, s jövedelmük elszámolásakor nem alkalmaztak tételes költségelszámolást. A határidő február 15-én éjfélkor, illetve postazáráskor jár le.


A Bejelentés és nyilatkozat az adóhatósági adómegállapításhoz a személyi jövedelemadóról a 2004. évre című, 04530 számú adatlap az APEH honlapjáról is ingyen letölthető. Internet-hozzáféréssel nem rendelkezők az APEH ügyfélszolgálati irodáiban szerezhetik be, térítésmentesen.


Amennyiben további kérdései vannak az adóbevallással kapcsolatban, kérdezze a FigyelőNet adószakértőjét, dr. Szabó Tibort!

Aki úgy dönt, hogy igényli az APEH új szolgáltatását, annak nyilatkoznia kell arról, hogy:


• 2004-ben nem volt olyan kifizetőtől származó adóköteles bevétele, amelyből a kifizető nem vonta le az adóelőleget,
• a 2004-re túlvont nyugdíjjárulékot munkáltatójától nem igényelte vissza,
• önálló tevékenységével kapcsolatban nem tételes költségelszámolást, hanem a 10 százalékos költséghányad alkalmazását választja,
• mekkora az általa befizetett munkavállaló érdekképviseleti, illetve szakmai kamarai tagdíj,


továbbá:


• a lakás célú hitel törlesztéséhez kapcsolódó kedvezmény érvényesítéséhez szükséges egyéb adatokról (a hitel összege, az adóstárs adatai, a hitellel megvásárolt ingatlan adatai, stb.),
• a súlyosan fogyatékos személyeket megillető kedvezményre való jogosultság fennállásáról,
• a családi kedvezmény érvényesítéséről, megosztásáról, az eltartottak adatairól, az esetleges várandósság tényéről,
• arról, hogy a fegyveres erők, rendvédelmi szervek vagy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagja-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik