Belföld

1,4 milliárdos veszteség a Fotexnél

A Fotex Első Amerikai-Magyar Fotószolgáltatási Rt. tavaly 1,43 milliárd forint adózás utáni veszteséget könyvelt el, míg egy évvel korábban 1,55 milliárd forint adózott nyeresége volt.

A befektetési holdingtársaság nemzetközi számviteli szabályok alapján (IFRS) készült konszolidált gyorsjelentése 25,7 százalékos árbevétel csökkenésről számolt be, így az értékesítés nettó árbevétele 38,48 milliárd forint volt.

Az árbevételen belül a belföldi értékesítés 27,8 százalékkal, az export 8,6 százalékkal esett vissza. Az árbevétel és az értékesítés ráfordításai közötti különbség, a bruttó fedezet 16,14 milliárd forintot tett ki, ami 16,8 százalékos éves csökkenésnek felel meg.

Miközben az árbevétel jelentősen visszaesett, a működési költségek 17,76 milliárd forinton szinten maradtak, így az üzemi szintű veszteség 1,62 milliárd forintot tett ki.

A társaság a 2003. évivel közel azonos, 362 millió forint pénzügyi nyereséget ért el.

A Fotex-csoport konszolidációs körének változása megmutatkozik a mérleg- és eredménykimutatás jó néhány során.

Az árbevétel a kis- és nagykereskedelmi, a termelő- és az egyéb alaptevékenységben is csökkent, de ehhez némileg hozzájárult az, hogy az FTC Labdarugó Rt. és a Gong Express Kft. kikerült a konszolidációs körből, míg a csehországi leányvállalat. Ugyanakkor a Fotex Ceska és a lengyelországi leányvállalat, a Fotex Polska bekerült a konszolidációs körbe. A 2003. évi beszámolóban az FTC Labdarugó Rt. 382 millió forint veszteséggel szerepelt. A két új külföldi leányvállalat 124 millió forinttal növelte a tavalyi veszteséget.

A befektetett eszközök két ingatlan cég, az Alfa-Örs Kft. és a Szivárvány Vagyonkezelő Rt. konszolidációs körbe kerülése miatt 6,2 százalékkal 22,2 milliárd forintra növekedtek. A forgóeszközök ugyanakkor 29,1 százalékkal 13,51 milliárd forintra csökkentek.

A társaságcsoport hosszúlejáratú kötelezettség állománya 42,8 százalékkal 2,69 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a rövidlejáratú kötelezettségek 35 százalékkal 6,8 milliárd forintra csökkentek.

A 7,07 milliárd forint jegyzett tőkéjű Fotex konszolidált mérlegének főösszege az év végén 35,72 milliárd forint volt, 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A saját tőke 6,5 százalékkal 25,44 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

A Fotex tulajdonosi összetétele változatlan: a Várszegi Gábor érdekeltségébe tartozó Blackburn Int. Inc. 17,5 százalékkal, a Zürich Investment Inc. 14,4 százalékkal, a Fotex Ingatlanfejlesztő Kft 18 százalékkal tulajdonos és a Bank Austria AG-nál 14,3 százaléknyi Fotex-részvény van.

A Fotex papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A részvény a pénteki záráskor 240 forintot ért. Az elmúlt 52 hétben a Fotex árfolyama 117 forint és 297 forint között mozgott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik