Belföld

Citroen C6 – francia luxus

A Citroen visszatér a luxusautók piacára. Az új C6-os modell futurisztikus külsejével és egyedi enteriőrjével üde színfolt a német autók uralta piacon, hírek szerint Nyugat-Európában már idén kapható lesz.

Az idei Genfi Autószalonon mutatkozik be a Citroen luxusautója, a C6. A francia cég többéves kihagyás után tér vissza ahhoz a szegmenshez, ahol korábban több modellel is sikert aratott. Az autó műszaki alapját a Citroen C5 és a Peugeot 407 meghosszabbított padlólemeze adja, amely kellő szabadságot kínál a mostanában szárnyaló francia designerek számára.


Futurisztikus


A C6 a designja remekül egyesíti a nagy múltú elődök, a CX és az XM formavilágát napjaink jellegzetes citroenes vonásaival. Az autó arányai, tetővonala és ívei nagyban hasonlítanak a 80-as évek jellegzetes CX modelljéhez, de ez a formaterv az új stílusjegyekkel kombinálva még mindig futurisztikus.



Citroen C6 – francia luxus 1


A letisztult vonalak, valamint a hosszú első kinyúlás és a rövid hátsó rész miatt a luxusautó a kupék stílusát idézi. Az orr kialakítás leginkább a C4-esre hasonlít, itt is dominál a krómozott Citroen emblémát magában foglaló széles hűtőrács és jellegzetesen formált fényszóró. A kupés jelleget az áramvonalasan ívelő tető, és keret nélküli üvegek teszik teljessé.

Az autó hátsó traktusa teljesen egyedi és szokatlan kidolgozású, az oldalfalakra is felnyúló, gömbölyded lámpák egészen a lökhárító felső



Citroen C6 – francia luxus 2


széléig érnek. De az igazi unikum a homorú hátsó ablak, amely az aerodinamikai tulajdonságokat hívatott javítani. Ezt a megoldást már a CX-en is alkalmazták, ám most a tervezők sokkal merészebben formálták az üveget.


Kényelmes


A közel ötméteres hossz és a nagy tengelytáv fejedelmi kényelmet ígér. Ráadásul az utastér minden egyes eleme az egyedi térkialakítás jegyében született. A hatalmas helykínálat miatt az utastérbe elektromosan elcsúsztatható hátsó ülések is beépíthetők, amelyek optimális pihenő pozíciót adnak. Így mindegyik utas könnyedén beállíthatja a neki leginkább megfelelő utazási helyzetet.

Az ideális klimatizálásról speciális, négyzónás légkondicionáló gondoskodik. Az otthonos enteriőrt a modern lakberendezésből átvett elegáns formatervezés és a praktikus beépített rakodóhelyek szavatolják, a külső zajok kiszűrését pedig többrétegű oldalüvegekre bízzák.



Citroen C6 – francia luxus 3


A komfortos utazás biztos záloga a Citroen titkos fegyvere, a folyamatosan fejlesztett elektronikusan szabályozott hidropneumatikus felfüggesztés. Ez a rendszer remekül egyesíti a nagyfokú kényelmet a biztonságos menettulajdonságokkal.


Hi-tech


A spéci felfüggesztés mellett egy sor elektronikus kütyüvel is ellátják a C6-ost, felszereltsége így valódi luxusautóhoz méltó. Újdonság a Head-up Display amely közvetlenül a vezető elé a szélvédőre vetíti a legfontosabb információkat (sebesség- vagy navigációs adatok), ezzel jelentős mértékben növeli az aktív biztonságot.

Természetesen a C6-ba is beépítik a C4 és C5 modelleken már megtalálható intelligens, vezetést segítő rendszereket, mint a véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzést, a parkolást segítő rendszert, a Xenon kanyarkövető fényszórókat, a sebességszabályozó és sebességkorlátozó berendezést. Továbbá ebben a modellben debütál a Citroen elektromos rögzítőféke is.

A franciák a motorokra is különös figyelmet fordítottak, és a C6-ot valódi felsőkategóriás autóhoz méltón V6-os motorokkal szerelik. A kínálatban egy 3 literes, 215 lóerős benzines, és egy 2,7 literes, 208 lovas dízel erőforrás kapott helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik