Belföld

Volán: a szakszervezet visszavonta a sztrájkfelhívást

Visszavonta sztrájkfelhívását a Volán társaságok munkavállalóti képvisellő Közúti Közlekedési Szakszervezet, miután pénteken megállapodást írt alá a 2005. évi béremeléséről a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével (KKVSZ).

A 24 Volán-társaság huszonötezer munkavállalójának érdekeit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) közleményében rámutat: a tavaly novembertől tartó tárgyalássorozat a sztrájkfelhívás kiadásáig nem hozott eredményt. A mostani megállapodás értelmében a Volán-dolgozók viszont 2005. január 1-jétől átlagosan 8 százalékos bérfejlesztésben részesülnek.

A szakszervezet az egyeztetések során mindvégig hangsúlyozta, nem tudja elfogadni, hogy miközben Magyarország 3000 helységéből, 2000-nek csak közúti összeköttetése van, a Volán-dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülése mélyen alatta marad munkájuk társadalmi fontosságának és hasznosságának. Keresetük még a bruttó 146 ezer forintos nemzetgazdasági átlagot sem éri el.

A KKSZ a tárgyaláson hivatkozott az érvényes keret-megállapodásra, amelyben az aláírók garanciát vállaltak arra, kiemelten kezelik az itt dolgozók bérfelzárkóztatását, hogy keresetük elérje a nemzetgazdasági és ezt követően a szakmai átlagkeresetet – ismerteti a szakszervezet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a munkáltatók a tárgyalásokon az idei évre először 4, majd 6 százalékos béremelést javasoltak. Ezt a munkavállalók visszautasították, a tárgyalásokon patthelyzet alakult ki, amelynek következtében a KKSZ rendkívüli testületi ülésen úgy döntött, hogy követelései alátámasztására sztrájkot hirdet. Ennek hatására, az utolsó pillanatban megváltozott a munkaadói szövetség magatartása és ajánlata. Ez eredményezte, hogy a szakszervezet időlegesen felfüggesztette sztrájkfelhívását az érdemi tárgyalások sikeres befejezése érdekében – ismerteti a KKSZ közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik