Belföld

Megugrott a Dell nyeresége

A világ legnagyobb személyi számítógép gyártója az amerikai Dell jelentős mértékben növelte forgalmát és nyereségét a 2004/05-ös pénzügyi évében. Nyeresége 15 százalékkal három milliárd dollárra, azaz részvényenként 1,18 dollárra emelkedett 1,01 dollár után.

Különösen jól alakult számára az üzlet Európában. Legnagyobb konkurense a Hewlett-Packard éppen most vált meg vezérétől, mivel a felügyelő bizottság nem volt megelégedve Carly Fiorina teljesítményével. Az IBM pedig el kívánja adni személyi számítógép üzletágát a kínai Lenovo cégnek és ezentúl kizárólag jövedelmezőbb üzletágaira kíván koncentrálni.

A Dell viszont minden földrajzi régióban és termékcsoportban eredményeket könyvelhetett el magának új vezetője Kevin Rollins irányításával. A texasi konszern nem csak az asztali és notebook személyi számítógépek, hanem a szerverek, nyomtatók, adattárolók értékesítése és szolgáltatások nyújtása terén is eredményeket ért el.

2004-ben 49,2 milliárd dollár (38,2 milliárd euró) forgalmat ért el a Dell, 19 százalékkal magasabban az előző évinél. Nyeresége 15 százalékkal három milliárd dollárra, azaz részvényenként 1,18 dollárra emelkedett 1,01 dollár után. Forgalmának 67 százalékát Észak-és Dél-Amerikában bonyolította az előző évi 69 százalékos arány után. 22 százalék esett Európára és 11 százalék az ázsiai-csendes-óceáni térségre 21, illetve 10 százalékos korábbi arány után.

A termékeit közvetlenül a fogyasztónak értékesítő konszern forgalmának 50 százalékát adták tavaly az asztali személyi számítógépek, 27 százalékát a notebook gépek és 21 százalékát az egyéb termékek. Az egy évvel korábbi megoszlási arány 51-, 27-, és 22 százalékos volt.

A tavalyi év záró negyedében a Dell forgalma 17 százalékkal 13,5 milliárd dollárra emelkedett. Ugyanekkor Európában, a Közel-Keleten és Afrikában eladásait 31 százalékkal, értékesítési árbevételét pedig 27 százalékkal sikerült növelnie. A november-januári periódusban ennek ellenére is 11 százalékos nyereség csökkenést szenvedett el. 667 millió dollár, részvényenként 26 cent nyereséget ért el 29 cent után. Ez azonban a külföldön elért nyereségek tervezett repatriálásával összefüggő adózási okokból elkönyvelt egyszeri rendkívüli 280 millió dolláros, részvényenként 11 centes pénzügyi tehernek volt betudható. Az amerikai vállalatok az idén kedvezményes adókulcs mellett repatriálhatják külföldön elért halmozott nyereségeiket. Számos nemzetközi konszern készült több milliárdos pénzügyi transzfert végrehajtani ezért az idén.

Rendkívüli tételek leszámításával a Dell részvényenként 37 centes nyereséget ért el a negyedik negyedévben, vagyis egy centtel többet a Wall Street prognózisánál. A cég vezetője az idei első negyedévben is 37 centes egy részvényre eső nyereséget vár, ami 37 százalékos növekedésnek felel meg. A forgalom 13,4 milliárd dollár lesz, az előző évinél 16 százalékkal több. Az értékesítési volumen pedig 21 százalékkal emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik