Belföld

Jelentős piaci erejű szolgáltató lett az Antenna Hungária

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa legfrissebb határozat-tervezetében az Antenna Hungária (AH) Rt.-t jelentős piaci erejű szolgáltatóként azonosította a műsorszórási piacon.

A közlemény szerint az NHH és jogelődjei történetében első alkalommal alkotott határozatot, illetve határozat-tervezetet a rádió és televízió műsorszórási piaccal kapcsolatban. 

A hatóság az országos földfelszíni analóg rádió és analóg televízió műsorszórási szolgáltatás nagykereskedelmi piacokon minnősítette jelentős piaci erejű szolgáltatóként az AH Rt.-t. A vállalatotra az elektronikus hírközlési törvény alapján négy kötelezettséget rótt ki, az átláthatósággal, az egyenlő elbánással, a számviteli szétválasztással, valamint a hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos” kötelezettséget.

Utóbbi szerint az AH köteles az országos földfelszíni analóg rádió és televízió műsorszórási nagykereskedelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a műsorszolgáltatók vagy műsorszórási szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára biztosítani.

A tájékoztatás szerint a számviteli szétválasztás egyebek mellett megköveteli azt, hogy az elkülönítetten vezetett számviteli kimutatások az egyes üzletágak bevételeit és költségeit, valamint eredményeit tükrözzék.

Az NHH az átláthatóság biztosítása érdekében a szolgáltatót arra kötelezi, hogy az országos földfelszíni rádió és televízió műsorszórás szolgáltatás nyújtásának és igénybevételének feltételeit, valamint a szolgáltatás árát internetes honlapján hozza nyilvánosságra, a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül.

Az egyenlő elbánás kötelezettsége értelmében a jpe szolgáltató nem tehet műszaki, illetve gazdasági feltételek által nem indokolt különbséget a szolgáltatók között az igénybevett “országos földfelszíni analóg rádió műsorszórási” és “országos földfelszíni analóg televízió műsorszórási” nagykereskedelmi szolgáltatás nyújtásának feltételeiben.

Az NHH az Európai Unió Bizottságának ajánlásával összhangban 18 szolgáltatási piacon végzi a piac-meghatározási és piacelemzési tevékenységét, amelynek végén az egyes piacokon dönt a jelentős piaci erejű szolgáltatók kijelöléséről, illetve a jpe szolgáltatókat terhelő kötelezettségekről.

A határozat-tervezetet az érintett szolgáltatók a Hírközlési Értesítőben való megjelenést követő 20. napig véleményezhetik, majd az Európai Unió Bizottságának jóváhagyása után jelenik meg a végleges határozat – ismerteti az NHH közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik