Belföld

Duplázta eredményét a Mol

A Mol-csoport 208,6 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el 2004-ben. Ezzel duplázott a társaság.

A társaság a nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített jelentésében tette közzé a friss eredményeket.

A Mol-csoport a negyedik negyedévben 55,2 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el, ami meghaladja az elemzői várakozásokat, a 2003. évi eremdénytől viszont 4 százalékkal elmarad.

A Mol-csoport összes árbevétele 2004-ben 29 százalékkal 1972 milliárd forintra emelkedett, az üzleti tevékenység eredménye közel háromszorosára nőtt: 248,7 milliárd forint volt.

A társaságcsoport eredményét rontotta, hogy a Mol tavaly 41,8 milliárd forint többlet bányajáradékot fizetett be a költségvetésbe, valamint a lakossági gázár támogatását kompenzáló alapnak átutalta a gáz nagykereskedelem szabályozott eredményén felül elért 22,2 milliárd forintot.

Növekedés, hatékonyság, megtérülés

Mosonyi György vezérigazgató pénteki sajtótájékoztatóján elmondta az eredményeket a növekedés, hatékonyságjavulás, megtérülés együttes stratégiája eredményezte. Szerinte nem várható a kőolajárak jelentős változása 2005-ben, mivel a távol-keleti országok olajéhsége változatlan, s új kitermelő- kapacitások nem épülnek. Igaz, az árakat eddig még soha nem sikerült biztosan előre jelezniük a szakértőknek.


A Mol idei, megközelítően 12 millió tonnás kőolaj beszerzéséből a Jukosz már egyetlen tonnával sem részesedik, a Jukosz helyett a Lukoillal kötött 2005-re egy 5 millió tonnás szerződést a magyar olajcég – jelezte a vezérigazgató. Ugyanakkor a Jukosszal közösen működtetett ZMB szibériai vegyes vállalatnál – az orosz hatóságok által zárolt számlák miatt – lejárt követelések nyomán 8 milliárd forintos céltartalékot képzett a Mol.


Mosonyi György nem bocsátkozott jóslásba az idei nyereséget illetően, ugyanakkor a tavalyi olajárak ismertetésekor elmondta: 2004-ben a Mol által beszerzett Ural típusú olaj hordónkénti átlagára 34,5 dollár volt, szemben előző évi 27 dollárral. A Brent hordónkénti ára viszont 28,8 dollárról 2004-ben 38,3 dollárra nőtt.


A gázüzletág részleges értékesítése az E.On Ruhrgas Internationalnak 2005. II-III. negyedévében zárulhat le, a brüsszeli jóváhagyás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik