Belföld

BKV-sztrájk a Fidesz támogatásával

Egyelőre elkerülhetetlennek látszik a jövő keddi BKV-sztrájk, mivel a szakszervezetek nem fogadták el a cégvezetés pénteki javaslatát , mely a korábbi ajánlathoz képest egy százalékkal magasabb, hét százalékos béremelést ígér.

Vág Péterné, a legnagyobb létszámú BKV-érdekképviselet vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a jelenlegi 13 ezer forintos személyenkénti béremelési javaslat helyett továbbra is ragaszkodnak a 19 ezer forintos követelésükhöz.

Aba Botond vezérigazgató péntek délutáni háttér-tájékoztatóján bejelentette, hogy keresetüket elutasítva, a bíróság jogszerűnek minősítette a meghirdetett sztrájkot. Hozzátette, ha nem jön létre a megegyezés, akkor vasárnap déltől, a szakszervezetekkel együtt, folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot a várható sztrájkról







A nyugdíj nem késik
Kedden valamennyi budapesti posta nyitva tart, és folyamatos lesz a kézbesítés függetlenül a BKV szakszervezetei által meghírdetett sztrájktól – közölte az Magyar Posta. A közlemény szerint a posta vidéki gépjárműveinek átcsoportosításával biztosítja, hogy a budapesti postások kedden beérjenek munkahelyükre. A nyugdíjasok, akiknek kedden esedékes a nyugdíj-kifizetés, időben megkapják a nyugdíj-járandóságukat – tartalmazza a posta közleménye.

Fidesz támogatja a dolgozók követelés

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz fővárosi frakciója jogosnak tartja és támogatja a BKV dolgozóinak bérköveteléseit. A tömegközlekedési vállalat jövő keddre hirdetett sztrájkot. A képviselőcsoport szerint a jelenlegi helyzetet a közlekedési cég vezetése provokálta ki.

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes úgy vélte, tisztességtelen, hogy egy politikai párt ily módon politikai nyomást akar gyakorolni a résztvevőkre.

A BKV-s szakszervezetek sztrájkot hirdettek február 15-ére, mert nem tudtak megállapodni a menedzsmenttel a dolgozók idei béremelésének mértékéről. A szakszervezet továbbra is a korábban a Volán-dolgozók által kialkudott 8 százalékos béremelésnél magasabb, 10 százalék körüli növekedést tartana elfogadhatónak. A cég ezzel szemben 6 százaléknál megállt.

A munkabeszüntetés várhatóan üzemkezdettől délután egy óráig tart majd. A BKV fennállása, 1968 óta még nem fordult elő kétórányinál hosszabb idejű munkabeszüntetés. Az első példa is 1989-ből való – akkor 6-tól 8-ig tartott a sztrájk. A félnapos munkabeszüntetés gyakorlatilag megbénítaná Budapest közlekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik