Belföld

20 milliárd forint jut idén a Vásárhelyi tervre

Több mint 20 milliárd forint jut az idén a Tisza árvízvédelmi biztonságát javító, a természetvédelmi és területfejlesztési feladatokat is vállaló Vásárhelyi tervre - jelentette be a környezetvédelmi tárca minisztere.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hóban tárolt vízkészlet a Tisza környezetében jelenleg 6 köbkilométer, az 1999-es tavaszi árvíz előtt viszont 10 köbkilométernyi víz került olvadáskor a folyóba. Igaz, február elején még ebben az évben is csak alig 4 köbkilométernyi vizet jelentett a hótartalék, ezt követően viszont igen erőteljes havazás volt.

Váradi József az Ár- és Belvízvédelmi Központi Szolgálat Kht. ügyvezető igazgatója szerint a Vásárhelyi terv sokat segít majd az árvízvédelmi biztonság javításában, de a védművek magasítása, állékonyságuk javítása továbbra sem kerülhet le a napirendről.

A Vásárhelyi terv révén létesítendő tározók jelentős árvizek esetén sok vizet képesek megfogni, így az alacsonyabb töltések is védelmet adhatnak a településeknek. Az árterületeken a növényzettől megtisztított folyosók kialakítása is a terv része, ezzel például 60 centiméterrel csökkenthető az árvizek vízszintje. A Vásárhelyi terv ráfordításai közül csaknem 70 milliárd forint szolgálja az árvízvédelmi biztonság javítását – hangsúlyozta Váradi József. 

A Dunán a 2400 kilométernyi védvonalak jobban kiépítettek. Csupán körülbelül 100 kilométernyi töltésen kellene magasítási, állékonyságjavítási munkákat végezni ahhoz, hogy a folyó teljes magyarországi szakasza kielégítse a 100 évente előforduló árvíz védelmi követelményeit. Az ehhez szükséges ráfordítás a 2001-es kalkulációk szerint 17 milliárd forint. Ezt a korszerűsítést az Európai Unió is támogatja közösségi forrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik