Belföld

Az OTP viheti a Nova Bankát

A Horvát Nemzeti Bank 2005. február 9-ei ülésén jóváhagyta az OTP Banknak a Nova Bankaban történő befolyásoló részesedés szerzését – tájékoztatott Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP 2004. november 24-én nyújtotta be a magántulajdonban lévő Nova Banka d.d. részvénycsomagja 95,59 százalékának megvásárlására vonatkozó kötelező érvényű ajánlatot. A horvátországi hitelintézet eladói az OTP Bank pályázatát ítélték a legjobbnak; a 236 millió eurós vételárat a horvátországi hitelintézet jelenlegi és potenciális üzleti értéke, valamint a horvátországi pénzügyi piac kedvező növekedési kilátásai alapozták meg. 


A részvény-adásvételi szerződést az eladók és a vevő képviselői 2004. december 7-én aláírták. A tranzakció engedélyezéséhez szükséges kérelmek benyújtását követően a PSZÁF 2005. január 31-ei határozatában engedélyezte a legnagyobb magyarországi hitelintézet 95,59 százalékos részesedésszerzését a Nova Banka-ban.








Nova Banka
A Nova Banka, 2004 első félévi 1,1 milliárd eurós mérlegfőösszege alapján a 41 szereplős horvát bankpiac hetedik legnagyobb pénzintézete. Több mint 300 ezer lakossági, valamint vállalkozói-, vállalati ügyfelét a hitelintézet a jellemzően tengerparti régiókban üzemelő 92 bankfiókján keresztül szolgálja ki. A lakossági betétgyűjtésben erős Nova Banka 2004. június 30-án a lakossági betétek piacán 6,3 százalékos, a lakossági hitelezés területén pedig 4,3 százalékos részesedéssel rendelkezett. A kereskedelmi banki piac vonatkozásában a hitelintézet megközelítőleg 2,5 százalékos részesedéssel bír a vállalkozói-, vállalati betétek és hitelek piacán egyaránt. A Nova Banka saját tőkéje 2004. június 30-án csaknem 87 millió euró volt.

A Horvát Nemzeti Bank által 2005. február 9-én megadott engedély a Nova Banka 93,63 százalékos részvénycsomagjára szól, amely részvénycsomag közvetlenül az eladóktól kerül az OTP Bank tulajdonába. A fennmaradó 1,96 százalékos részesedés megszerzése a menedzsmenttel történt egyeztetésnek és a részvény-adásvételi szerződésnek megfelelően történik meg. Ehhez a tulajdonszerzéshez a horvátországi szabályok értelmében már nem szükséges a Horvát Nemzeti Bank előzetes jóváhagyása. A horvátországi bank megvásárlásához kapcsolódó részvénytranszfer, illetve a vételár kiegyenlítése várhatóan 2005. március közepéig megtörténik.


A tranzakció zárását követően az OTP Bank együttműködésben a Nova Banka vezetőivel és munkatársaival az üzleti aktivitásra és az azt támogató fejlesztésekre összpontosíthat. A tervek szerint a hálózatbővítés, valamint az infrastruktúra fejlesztése a Nova Banka saját forrásaiból megvalósulhatna, a következő években várhatóan nem lesz szükség tőkeemelésre. Az OTP Bankcsoport tagjaként a horvátországi hitelintézet a lakossági, valamint vállalati ügyfelekre egyaránt koncentrálni fog.


A Nova Bankára vonatkozó stratégiája kapcsán az OTP Bank elkötelezett a termék-, valamint szolgáltatásfejlesztés mellett. A magyar hitelintézet kiemelten kívánja kezelni a projektfinanszírozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik