Belföld

Márciustól drágul a lottó

A Szerencsejáték Rt. március közepétől az eddigi 150 forintról 175 forintra emeli öt játékának részvételi díját, igaz a nyeremények értékét is növelik.

A Szerencsejáték Rt. közleménye szerint az ötöslottóért, a jokerért és a Luxorért a március 13-tól, a hatoslottóért a március 14-től, a Skandináv lottóért a március 17-től kezdődő játékhéten kell majd többet fizetni.

Az öthetes játékokat a részvételi díj emelése úgy érinti, hogy a határnap előtti időszakra még a régi, az azt követő hetekre az új alapjáték árat kell befizetni. A részvételi díjak emelése nem érinti a kenót és a sportfogadásokat, tehát a totót, góltotót és a tippmixet. A díjemelést a társaság a játékszervezés költségeinek emelkedésével indokolja, amit nem akar a nyeremények terhére áthárítani.Nyeremények
A Szerencsejáték Rt. 2004-ben mintegy 43 milliárd forint nettó nyereményt fizetett ki a játékosoknak, míg egy évvel korábban 47,5 milliárd forint volt a kifizetett nyeremény. Az ötöslottón a négytalálatosok átlagos nyereménye 2004-ben 1 millió 340 ezer forint volt, ami az idén 100-200 ezer forinttal nőhet a részvételi díjak emelkedése nyomán. A hármasok a tavalyi átlagos 13 900 forintnál 1500-2000 forinttal érhetnek többet, míg a kettesek nyereménye 150-200 forinttal emelkedhet a tavalyi 880 forinthoz képest.

A jelenlegi árak 2003 áprilisa óta érvényesek. A társaság közleménye szerint az elmúlt két év alatt az infláció mértéke a fogyasztói kosár egészére vonatkozóan 11,8 százalék, csak a piaci szolgáltatásokat tekintve, ahová a szerencsejáték is tartozik, 18,3 százalék volt. A részvételi díjak 16,7 százalékos emelkedése arányban áll e két mutatóval – hangsúlyozza a Szerencsejáték Rt.

Csökkenő árbevétel


Somorai László igazgató, a Szerencsejáték Rt. szóvivője elmondta: az előzetes adatok szerint a társaság játékokból származó árbevétele 2004-ben mintegy 110 milliárd forint volt. Az adózás előtti nyereség 5,6 milliárd, az adózás utáni 4,7 milliárd forintra tehető. Egy évvel korábban, 2003-ban 124,3 milliárd forintos bevétel mellett 13,8 milliárd forintos adózás utáni nyereséget ért el a cég.

A szóvivő közölte azt is, hogy 2005-re vonatkozóan még nincs elfogadott üzleti terve a Szerencsejáték Rt.-nek. A cég árbevétele várhatóan növekedni fog a tavalyi évhez képest, de a szóvivő hozzátette, hogy a növekedés nemcsak a díjemelésből adódik, hanem abból is, hogy ezzel párhuzamosan emelkedik a kifizethető nyeremények összege, és a nagyobb nyeremény reményében nő a játékkedv is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.