Belföld

Jelentősen csökkentek tavaly a táppénzkiadások

A szigorú szabályozás és a betegségekhez rendelhető táppénzes napok meghatározása mellett közrejátszott a csökkentésben az is, hogy a munkáltatók is kezdeményezték: jogosan tartják-e táppénzen alkalmazottaikat - olvasható a Világgazdaságban.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felülvizsgáló orvosai több mint 900 esetben ellenőrizték a betegállományban lévőket – mondta el Móricz Ferenc, a biztosító illetékes főosztályvezetőjétől. Az OEP főosztályvezetője szerint tavaly is volt példa arra, hogy a munkavállalók – esetenként a munkáltatók – a foglalkoztatási gondok megoldására választották a táppénzes állományt.

Nem csupán a munkavállalói szigor következménye, hogy az OEP táppénzkiadása a múlt évben 5,2 milliárd forinttal volt kevesebb a 100 milliárdot meghaladó előirányzatnál, s közel 3 milliárddal kevesebb az előző évinél.A kiadások mérséklésében legnagyobb hatása a keresőképtelenség elbírálását ellenőrző és szakmai felülvéleményező országos főorvosi hálózat kiépítésének volt. Meghatározták továbbá az egyes betegségekhez szövődménymentes esetben elrendelhető betegállományban tölthető napok számát, amit országosan egységesen alkalmaznak a doktorok.

A táppénzvonalon történt kedvező változásokhoz hozzájárult az is, hogy áprilistól 180-ról 90 napra csökkent a biztosítási idő megszűnését követő úgynevezett passzív jogon járó táppénzes idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik