Belföld

Tovább szárnyalt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,75 pontos emelkedéssel, újabb történelmi csúcson, 16 464,79 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 0,98 százalékos erősödés.

A szerdai kereskedésen erős, de nem kiugró, 15,6 milliárdos forgalmat ért el a BÉT. Jelentősen, 8,36 százalékkal esett a Démász-papírok ára, 1,81 százalékkal csökkent a Matáv-részvényeké, illetve 0,02 százalékkal csökkent a Richter-részvények ára.

Igen jó eredményt, 6,16 százalékos javulást értek el a szerdai kereskedésben az Egis-papírok, 2,77 százalékkal javult az OTP-papírok ára, s ugyancsak javult, 0,93 százalékkal a Mol.

A szerdai forgalomból 5,4 milliárd forinttal az OTP-papírok vették ki legjobban részüket. Az bankpapírok a kiugróan magas forgalmon és árjavuláson túl történelmi csúcsot ért el. Napközben 6375 forintig jutott, igaz záráskor 6351 forintra esett vissza az értéke, amely 171 forintos javulást jelentett.

Az Egis nem a négy vezető papír közé tartozik, de ez a részvény is 2,1 milliárdos forgalmat ért el szerdán. A vezető részvények közül magas, 2,8 milliárd forintos forgalma volt még a Mol-nak, illetve 2,2 milliárd forintos forgalmat ért el a Matáv. A Richter viszonylag alacsony, 800 millió forintot alig meghaladó forgalmat ért a szerdai kereskedésben. 

A Mol 125 forinttal javította értékét, és így ez a papír záráskor 13 620 forintot ért. A Richter értéke öt forinttal csökkent, így záráskor 26 000 forintot ért a papír. A Matáv ára 17 forinttal csökkent a szerdai kereskedésen, s így 923 forinttal zárt. A Démász-részvény ára 1405 forinttal esett, 15 400 forinton zárt. Az Egis 905 forinttal javította árát szerdán, így a papír záráskor 15 600 forintot ért.

Sinyi Vince, a Buda-Cash Brókerház Rt. üzletkötője elmondta, hogy a Démász-nál a vártnál valamivel jobb cégeredmény ellenére következett be az igen nagy, több mint nyolc százalékos áresés, és a rendkívül alacsony, 100 millió körüli forgalom szerdán. Ennek oka az a közlemény, amely az új tarifarendszerről szól.

Az üzletkötő elmondta, hogy az Egis gyorsjelentése nagyon jó lett, s ez megmutatkozott a papír 2,1 milliárd feletti forgalmában, illetve a 6 százalék feletti árjavulásban.

Sinyi Vince szólt arról is, hogy a befektetők hasonlóan jó eredményeket várnak a Mol és az OTP gyorsjelentésétől is. Az optimista várakozásoknak felel meg a nagy vásárlás. Ez a Mol-nál már korábban megfigyelhető volt, szerdán az OTP-nél mutatkozott meg az 5,4 milliárd forintos forgalomban.

Az üzletkötő szerint a Matáv igen rossz eredménye, a csaknem 2 százalékos áresés annak a leminősítésnek tudható be, amelyet egy komolyabb brókercég elemzője adott ki, vételről tartásra javasolva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik