Belföld

Figyelmeztetés nyolc banknak

A teljes hiteldíjmutató (THM) korrekt tájékoztatásával kapcsolatos vizsgálatok során nyolc banknál talált hiányosságokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

2005. január 1-jével módosultak a teljes hiteldíj mutató (THM) számítására és közzétételére vonatkozó szabályok. A felügyelet a szabályváltozások hatályba lépését követően megvizsgálta azok alkalmazását a bankok körében – derül ki a szervezet honlapján közzétett tájékoztatásból. A vizsgálat során 8 esetben talált hiányosságokat a felügyelet, amelyekről az érintett hitelintézetek tájékoztatást kaptak.

Kérdésünkre Binder István, a PSZÁF szóvivője úgy fogalmazott: ez nem zárja ki, hogy esetleg további lépésekre, szankciókra ne kényszerülne a felügyelet, de egyelőre ezt nem látták indokoltnak. A szabályok betartását folyamatosan vizsgálják ezután is, és amennyiben az észlelt problémák a jövőben is fennállnak, úgy elképzelhető, hogy egyéb felügyeleti intézkedésekre is sor kerülhet – tette hozzá Binder István.

Kisebb-nagyobb hibák

Jellemző probléma volt egyébként, hogy a banki honlapok tájékoztatóit még nem mindenhol egészítették ki az új előírásoknak megfelelően vagy, hogy a fogyasztási hitelek reklámozása csak részben felelt meg a követelményeknek.

Ennek megfelelően a felügyelet a következőkre hívta fel a hitelintézetek figyelmét: az előírás szerint a THM-et feltűnő módon kell feltüntetni. Ez akkor teljesül, ha a mutatószám ugyanolyan könnyen érzékelhető, mint a tájékoztatás egyéb lényeges információi (például a termék és a szolgáltató neve, főbb jellemzői).
A jogszabály nem tartalmaz előírást a feltüntetés helyére vonatkozóan, így az bárhol elhelyezhető a feltüntetés módjára vonatkozó előírás betartásával. A mutatószám apró betűs, nehezen olvasható feltüntetése nem elfogadható. Ez irányadó az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató) és az EHM (egységesített értékpapír hozammutató) hirdetésekben, reklámokban történő feltüntetésére is.

A pénzügyi intézmény üzlethelyiségében kifüggesztett üzletszabályzatnak, nyilvános tájékoztatójának és ajánlattételének feltűnő módon tartalmaznia kell a THM-et, a megfelelő tájékoztatásokkal kiegészítve. Amennyiben a pénzügyi intézmény hirdetésében, illetve a pénzügyi intézmény hitelét közvetítő harmadik személy hirdetésében szerepel a hitel kamata, bármilyen költsége vagy törlesztőrészlete, a THM-et is fel kell tüntetni legalább ugyanakkora méretben és megegyező megjelenítésben. A hitel költségére vagy törlesztőrészletére utalásnak tekintendők az “ingyen hitel”, “kedvező kamatozású”, “elengedjük az értékbecslési díjat” megfogalmazások is. Viszont értelemszerűen nem esik ebbe a körbe a futamidőre vagy az önrészre vonatkozó információ vagy a hitel egyéb jellemzőinek említése, például “24 óra alatti hitelbírálat”, “nem kell munkáltatói igazolás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik