Belföld

Egymást húzzák a gyorsjelentések

Kirobbanó formában várja a piac a tőzsdei jelentéseket, amelyek eddig még a felfokozott várakozásokat is felülmúlták. Ezzel együtt nem árt az óvatosság, könnyen megtréfálhatják az árfolyamok a befektetőket.

A magyar tőzsdén jegyzett vállalatok számára elérkezett a vizsgaidőszak, amikor is beszámolnak negyedéves teljesítményükről. A piac bizakodva tekint az eredmények elé, és egymás után dönti a csúcsokat.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok lényegében mától kezdődően hozzák egyre-másra nyilvánosságra negyedik negyedéves előzetes eredményüket. A gyorsjelentési időszakot a hagyományokhoz híven a Richter nyitotta, ezt a szerdai reggelen a nagyobbak közül az Egis és a Démász riportjai követték. Az igazi dömpinget azonban a péntek és a hétfő hozza. A pénteki napon a három legjelentősebb jelentés: a Mol, a Matáv és a BorsodChem eredménybeszámolója érkezik. A szezon utolsó napját jelentő jövő hétfőn pedig a két bank, az OTP és az FHB mellett a Danubius teljesítményéről is képet kaphatunk.







Formában az Egis

Az Egis Gyógyszergyár Rt. 2004 utolsó három hónapjában az egy évvel korábbi teljesítményéhez képest 145 százalékkal többet, 3,89 milliárd forint adózott eredményt ért el – derült ki a szerdán publikált gyorsjelentésből. A társaság üzemi eredménye 4,07 milliárd forint volt, több mint két és félszerese a bázisnak. Mind az adózás utáni profit mind pedig az üzemi eredmény lényegesen meghaladja a legoptimistább elemzői várakozásokat, jóllehet már azok is 60 százalékos profitbővülést vettek számításba. Az Egis üzleti évének első negyedéves árbevétele 19,8 milliárd forint volt, a bázishoz képest 38 százalékkal nőtt. A jelentés szerint a kimagasló forgalom és nyereség elérésében jelentős szerepe volt a minden korábbinál erősebb hazai felvásárlásnak, de a fő exportpiacok is dinamikusan növekedtek.

Szektortársak

A befektetők és az elemzők is egyértelműen pozitívan tekintenek a gyorsjelentések elé. A befektetői bizalmat tükrözi, hogy nyoma sincs az ilyenkor szokásos kivárásnak. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe szinte mindennap új csúcsot dönt, és a 16 ezer pontos lélektani határt is gond nélkül törte át a piac. Pedig a gyorsjelentési időszakot közvetlenül megelőző napokban nem jellemzőek a jelentős árfolyammozgások, kivéve természetesen azokat az eseteket, amikor szektortársak jelentéséből a piac arra következtet, hogy valamely vállalat a piac korábbi várakozásait meghaladó eredményt tehet közzé.

Ez ebben a gyorsjelentési szezonban már megtörtént az Egis és a Graphisoft esetében. A Richter remek működési eredménye után az Egis szárnyakat kapott, és a nagyobbik gyógyszergyár eredményeinek publikálásának napján 8,4 százalékos emelkedést produkált. A Graphisoft Németországból kapott támogatást, amikor a Nemetschek, a magyar cég legfőbb német vetélytársa a vártnál kedvezőbb eredményről és éledező német piacról számolt be. A Graphisoft ezt követően 7,7 százalékos emelkedést produkált.

Az elemzők is jó eredményekre számítanak, amit a negyedéves konszenzusokból lehet leolvasni. A harmadik negyedéves eredmények után frissített várakozások ugyanis mintegy 15-20 százalékkal alacsonyabb negyedéves eredményt jeleznének előre, mint a most publikált konszenzusok, ami arra utalt, hogy az elemzők szerint jelentős pozitív elmozdulás történt a magyar vállalatok profitkilátásait illetően az elmúlt három hónapban. Az egyelőre rejtély, hogy mennyire lesznek képesek a vállalatok megfelelni ezeknek a magas várakozásoknak, de a Richter eredménye jel lehet az egész piac számára.


A múlt héten publikált adat ugyanis számottevően jobb lett a várakozásoknál, habár ezt jelentős mértékű egyszeri tételeknek köszönhette a társaság. Az egyszeri tételek nélkül gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelően teljesített. Az árfolyam azonban 2 százalékot meghaladó mértékben gyengült a kereskedés első óráiban. Ezért helyes befektetőként nagyon óvatosnak lenni, hiszen sokszor a piac elébeszalad a várakozásoknak és a jó hír bejelentésekor már csak a profitrealizálás marad.







Ki mikor jelent?
 február 4.: Richter
 február 9.: Egis, Démász, Zwack, Hungagent
 február 10.: Synergon
 február 11.: TVK
 február 11.: Antenna Hungária, Mol, Matáv
 február 14.: Borsodchem, Danubius, Elmű, Émász, Fotex, FHB, OTP, Pannonplast, Rába
 február 15.: Globus, Graphisoft, Nabi
(A tőzsdei cégek friss jelentéseit folyamatosan bővülő Gyorsjelentések című összeállításunkban találhatja meg.)

Mit várhatunk a nagyobbaktól?

Érdemes azt is megnézni, hogy mire kell figyelni az egyes vállalatok esetében. Időrendi sorrendben haladva, a pénteki trió közül a legnagyobb figyelem a Mol gyorsjelentését övezi. A várakozások nagyon széles sávban szóródnak. A piac beépítette várakozásaiba a nemrég bejelentett 35 milliárdos céltartalékot, de még így is 175-180 milliárd forintos éves eredményre lehet számítani. A negyedévben nagyjából képet kaphatunk arról, hogy mire is képes a vállalat szinte ideális külső piaci körülmények között. Érdemes figyelni a kutatás-termelés üzletágnál, hogy fellelhető-e bármilyen változás a működésben a Jukosz problémái miatt. A legfontosabb üzletág, a finomítás és kereskedelem esetében a külföldi piaci pozíciók alakulása lehet érdekes, illetve az, hogy miként volt képes a Mol hasznot húzni a gázolaj profitabilitásának jelentős megugrásából.


A másik fontos jelentés a Matávé, ennél érdekes dolgot lehet megfigyelni. A hazai elemzők várakozása szerint az átszervezések költségeinek megfelelően veszteséges a negyedik negyedév. Ezzel szemben a külföldi elemzők egy része továbbra is nyereséget vár az utolsó három hónapra, ami azt jelenti, hogy nem épültek be teljes mértékben az információk a várakozásba. Lehet, hogy a Matáv eredménye jobb lesz a vártnál, de sokaknak így is csalódást fog okozni.

A BorsodChem esetében a marzsokra érdemes figyelni. Sok befektető félt attól, hogy a magas olajár rontja majd a társaság nyereségességét. Ez a negyedév választ ad a felvetésre. Az év egészét tekintve 17 milliárd forint körül alakulhat a nettó profit, de a magas és változékony pénzügyi tételek miatt érdemes az EBITDA-ra koncentrálni, ami a 21 milliárd forintot is meghaladhatja.

És a bankoktól?

A jövő heti banki gyorsjelentések közül az OTP-től jó eredményre lehet számítani. Az elemzők várakozásai ugyan a 135-140 milliárd forintos tartományban szóródnak, de egyes optimista nyilatkozatok a menedzsment részéről arra utalnak, hogy a tényleges szám inkább 140-145 milliárd közé eshet.


Az FHB esetében még nem látott napvilágot konszenzus, de érdemes felidézni a harmadik negyedéves gyorsjelentés passzusát, mely szerint az utolsó negyedévet egyszeri tételek fogják terhelni és nem lehet a 2,5 milliárdos harmadik negyedév megismétlődésére számítani. A negyedéves eredmény akár a fele is lehet a fenti összegnek.

Mindent összevetve pozitív hangulatban telik a gyorsjelentési szezon és jók a kilátások is. Azonban a tőzsde furcsa szeszélye miatt érdemes szem előtt tartani, hogy a jó hírre nem mindig reagál pozitívan az árfolyam. Erre sok példa akadt három hónappal ezelőtt, ezúttal sem szabad tehát kapkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik