Belföld

A Microsoft többet ad a “tiszta” felhasználóinak

A Microsoft előnyöket biztosít a jogtiszta szoftvereket használók számára, amely során a programban részt vevők a további programokhoz juthatnak és a szoftveróriás több fizetős szolgáltatásából is jelentős kedvezményeket kaphatnak.

A Microsoft közleménye szerint 2005 folyamán a Windows Genuine Advantage (WGA) – magyar nevén „Eredeti Windows – Valódi Előny”- program kiterjesztésével igyekeznek visszaszorítani az illegális szoftverhasználatot. A kezdeményezés keretében a Microsoft Letöltő Központ ellenőrzi a felhasználó szoftverének eredetiségét. A tesztelésen túljutott jogtiszta Windows-t használók számára a Microsoft ingyenes hozzáférést biztosít különböző programokhoz, és további előnyökhöz juttatja az egyéni és vállalati felhasználókat.

Az idei év második felétől pedig a Microsoft letöltő központja és a frissítéseket nyújtó webhelyét használóktól már megkövetelik majd a programban való részvételt ahhoz, hogy a megadott oldalakon található valamennyi tartalomhoz hozzáférhessenek. Akik pedig ennek nem tudnak eleget tenni, csak a biztonsági frissítéseket juttatja el.

Mindeközben a Microsoft partnereivel közösen módosítja azt az eljárást, amellyel az eredetiséget igazoló tanúsítványt (COA) ellenőrzi az aktiválás során. Ennek oka, hogy évről évre jelentős mennyiségű COA matricát lopnak el a számítógépgyártóktól, majd újként adnak túl rajtuk. Az új változtatások bevezetése révén a felhasználók kisebb eséllyel válhatnak a kalózok áldozatául, és biztosak lehetnek benne, hogy azt kapják, amiért fizettek.

A Business Software Alliance és az IDC által 2004 júliusában közzétett tanulmány szerint világviszonylatban a számítógépekre telepített szoftverek 36 százaléka bizonyult illegálisnak a 2003-as év során. Ez a kár a Business Software Alliance szerint több mint 29 milliárd dollárra rúg évente.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik