Belföld

Megszavazták az MT-tagjelölteket

Az Országgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottsága Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba és Neményi Judit tagságát támogatta a Monetáris Tanács jelöltjeinek meghallgatásán.

A négy tagjelöltet abc-sorrendben hallgatja meg a bizottság, és egyenként szavaznak alkalmasságukról. A bizottság Bihari jelölését 14 igen szavazattal, 13 ellenében szavazta meg, Bánfiét 15 igennel és 13 nemmel, Csákiét 15 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett, míg Neményit 14-en támogatták és 8-an szavaztak ellene.

Bánfi nem nyilatkozhat


Bánfi Tamás, a Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszékének professzora  úgy vélte, hogy a Monetáris Tanács tagja, illetve tagjelöltje sem a kamatpolitikáról, sem az árfolyampolitikáról nem nyilatkozhat konkrétumot egy ilyen nyitott kis gazdaságban mint a magyar, mert azonnal piaci reakciókat válthat ki, márpedig a monetáris politikáról csak a tanács, s annak nevében az elnök nyilváníthat véleményt.


Bánfi hozzátette, hogy ő pénzelméletet és pénztörténetet már hosszú évek óta tanít az egyetemeken, illetve két periódus alatt is az MNB elnöki tanácsadója volt. Tapasztalata, illetve megggyőződése, hogy a hitelesség a leghatékonyabb monetáris politikai eszköz, beleértve a kamatpolitikát is.


Bihari: a forintárfolyam nem politikai kérdés


Bihari Péter – aki a közgazdaságtudományok kandidátusa -meghallgatásán elmondta, hogy szerinte abban minden magyar közgazdász egyetért, hogy a magyar kamatszint magas, a kérdés az, hogy milyen sebességgel és milyen mértékkel lehet csökkenteni a kamatot. Bihari kifejtette, hogy “az előretekintő infláció alapján mintegy 5 százalékos jelenleg a magyar reálkamatszint, melybe számos kis- és középvállalkozás belerokkan. A kérdés tehát még egyszer hangsúlyozom az, hogy milyen sebességgel csökkentjük a kamatszintet.”


A közgazdász azt is közölte, hogy “az hogy erős a forint, vagy gyenge, sokkal inkább szakmai, mint politikai kérdés, a forint árfolyamával kapcsolatos konkrét álláspontomat sokkal inkább a Monetáris Tanácsban fejteném ki”. Bihari szerint az árfolyam alapvetően egy piaci jelenség, nem az MNB alakítja ki


Csáki: nem vagyok monetáris szakember


Csáki Csaba a meghallgatáson kifejtette, hogy “minden exportorientált ágazatnak a gyengébb forint az érdeke, az agráriumnak valóban kedvezőbb lenne egy gyengébb forint”. Csáki közölte, hogy nem tartja magát egy makropénzügyi szakembernek, sokkal inkább egy olyannak, aki mélyen ismeri a mikrogazdaság, illetve regionális gazdasági folyamatokat.

Az agrárközgazdász ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Világbanknál is dolgozott, ahol monetáris politikai kérdésekkel is találkozott. A hatályos jegybanktörvény ugyanakkor a Monetáris Tanács tagjaitól azt várja el, hogy a monetáris politikában magas fokon jártasak legyenek.

Neményi: az MT megakadályozhatta volna a sáveltolást

Neményi Judit az utoljár meghallgatott jelölt elmondta, hogy szerinte a Magyar Nemzeti Bank függetlensége erősödik azáltal, hogy egy demokratikusan kinevezett személy, a miniszterelnök is jelölhet tagokat a Monetáris Tanácsba, hiszen az MNB elnök kizárólagos jelölési joga példátlan volt a nemzetközi gyakorlatban.

A jelölt elmondta, hogy a 2004-es sáveltolást a jegybank Monetáris Tanácsa megakadályozhatta volna, mivel ennek a döntésnek a kamatprémiumban azóta is lecsapódó következményeit azóta is kénytelen viselni a magyar gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik