Belföld

Késhetnek a lettek az euróövezeti csatlakozással

Aigars Kalvitis lett miniszterelnök egy keddi interjújában nem zárta ki, hogy országa mégsem lép - mint tervezi - 2008-ban az eurózónába, elsősorban a túl nagy infláció miatt.

Bár szeretnék visszaszorítani a jelenleg 7 százalékos éves lettországi inflációt, de nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel ennek keresztülvitelére, s ha nem tudják érdemben letörni a drágulást, akkor esetleg elhalasztják az euróövezeti belépés dátumát – mondta Lettország miniszterelnöke a Reuters hírügynökségnek.

A lett jegybank viszont biztosnak látja az eurócsatlakozás menetrendjét és bízik abban, hogy az idén az inflációt 4,5 és 5 százalék közé sikerül leszorítani. Mint ismeretes, a belépés feltétele, hogy a megelőző 12 hónap inflációs átlaga legfeljebb 1,5 százalékkal haladja meg a három legkisebb inflációjú eurózónás állam átlagát.

Lettország tavaly december 30-án kötötte az euróhoz nemzeti valutája, a lat középárfolyamát. Lettország az eredeti tervek szerint az idei év elején akar belépni az euróövezet előszobájának tartott ERM-II. átváltási mechanizmusba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik