Belföld

A Hamasz nem ismeri el a tűzszünetet

A Hamasz nem érzi magára nézve kötelezőnekm a sarm-es-sejki csúcstalálkozón bejelentett izraeli-palesztin tűzszünetet, szerintük az csak a Palesztin Hatóságra vonatkozik.

“A Palesztin Hatóság elnökének minden erőszakos cselekedet leállításáról tett kijelentése nem kötelezi az ellenállókat, mivel az egyoldalú állásfoglalás volt, nem pedig a palesztin szervezetek közötti párbeszéd eredménye” – mondta a Hamasz libanoni képviselője, Oszama Hamdan.

Arra a kérdésre, folytatja-e a Hamasz Izrael elleni támadásait, Hamdan azt válaszolta: “Figyelemmel követjük a helyzet alakulását. Döntésünk attól függ, lesz-e lényegi változás (Izrael hozzáállásában) a palesztin követelések és feltételek teljesítését illetően”. Mint mondta, a tűzszünet sikere érdekében Izraelnek legalább annyit meg kell tennie, hogy elengedi az összes palesztin foglyot, és “világosan elkötelezi magát arra nézve, hogy leállítja a palesztinok elleni agresszió minden fajtáját”.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott csúcstalálkozón jelentette be, hogy az izraeliek és a palesztinok véget vetnek minden egymás elleni katonai, illetve erőszakos cselekménynek.

A Hamasz számos öngyilkos merényletet szervezett izraeliek ellen, és nem ismeri el Izrael államot. Abbász több tárgyalást folytatott korábban a Hamásszal és más palesztin fegyveres szervezetekkel azért, hogy megnyerje őket az izraeli-palesztin tűzszünet ügyének. Hamdan szerint akkor megállapodtak Abbásszal egy sor konkrét követelés megfogalmazásában a tárgyalásokon, de Abbász fel sem vetette ezeket a kérdéseket Sarm-es-Sejkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik