Belföld

Egymilliárddal csökkent az Allianz bevétele

Az Allianz Hungária Biztosító 2004-ben 155 milliárd forint díjbevételt ért el, 1 milliárd forinttal maradva el az előző évitől - jelentette be Patai Mihály, az Allianz Hungária Biztosító elnök-vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A csökkenés elsősorban a biztosító nem életbiztosítási piacon bekövetkezett piacvesztése miatt következett be: a cég 136 milliárd forint díjat szedett be a nem életbiztosításokból, és 19 milliárd forintot az életbiztosításokból. Sipos József, a társaság kommunikációs igazgatója a FigyelőNetnek elmondta: az árbevétel csökkenése egyértelműen a mezőgazdasági biztosítási piac összeomlása miatt következett be, az állami díjtámogatás megszűnése miatt a cégnek itt 7 milliárdos díjkiesése volt.


A biztosító profitadatot nem közölhet, de az – mint Patai elmondta – hasonló mértékű az egy évvel korábbihoz. A profitból osztalékot is fizetnek és összesen 3 milliárd forintot ruház be az Allianz IT fejlesztésre, 1,5 milliárd forintot pedig a szervízhálózat bővítésére fordítanak.

2003-ban a cég 12,95 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 10,6 milliárd forintnyi adózott nyereségéből 7,95 milliárd forint osztalékot fizetett. Akkor az összesített díjbevétel 156 milliárd forintot ért el, ebből 139 a nem életbiztosítási, 17 pedig az életbiztosítási piacról származott.


Idén dinamikus növekedést terveznek


Sipos elmondta, hogy a cég 2005-re 170 milliárd forintos díjbevételt tervez, ebből 149 milliárd a nem életbiztosítási piacról származna. A tervezett dinamikus növekedést az autóbiztosítások és az életbiztosítások területéről várják. Az Allianz az idei évet 1,75 millió gépjárműfelelősség-biztosítással kezdte, szemben az egy évvel ezelőtti 1,7 millió darabbal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik