Belföld

A vártnál kedvezőbb az államháztartás januári hiánya

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya januárban az egyszeri kiadásokkal együtt a prognózisnál kedvezőbben alakult.

A Pénzügyminisztérium prognózisa 210 milliárd forintos hiánnyal számolt, amely a GDP 0,9 százaléka. A deficit ennél valamivel kevesebb, 198,4 milliárd forint lett – közölte a tárca.

A központi költségvetés 199,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 9,8 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az elkülönített állami pénzalapoknál 10,5 milliárd forintos többlet keletkezett.


A központi költségvetés egyenlege a várakozásoknak megfelelően alakult, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak, valamint az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege kedvezőbben teljesült.


Magasabb áfa-, szja- és illetékbevétel


A központi költségvetés januári bevételei 71,2 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek összességükben a várakozásoknál kedvezőbben alakultak. Jelentősen meghaladta a prognózist az általános forgalmi adóból származó bevétel. A vártnál kedvezőbben alakultak a személyi jövedelemadó és az illeték bevételek is. Ugyancsak a prognózist meghaladóan teljesültek a Munkaerőpiaci Alap járulékbevételei.


A központi költségvetés januári kiadásai 71,1 milliárd forinttal, a várakozás felett alakultak, ami elsősorban abból adódott, hogy terven felül növekedtek a fejezetek saját bevételei és kiadásai is.


Több ment el árkiegészítésre, lakástámogatásra


Januárban a tervezetthez képest többet fizetett ki a költségvetés a fogyasztói árkiegészítésre, lakástámogatásokra, az elkülönített állami pénzalapok, valamint a helyi önkormányzatok támogatására.


A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak kedvezőbb egyenlegét a magasabb járulékbevételek, másrészt a vártnál alacsonyabb gyógyszertámogatások és gyógyító-megelőző ellátásokkal kapcsolatos kiadások eredményezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik