Belföld

További Fed kamatemelést várnak a bankok

Annak ellenére, hogy pénteken az amerikai kormány januárról a vártnál gyengébb foglalkoztatási adatot ismertetett, a vezető bankok továbbra is arra számítanak, hogy a jegybak folytatja a mérsékelt kamatemelést - derült ki a Dow Jones Newswires/CNBC felméréséből.

Az 20 elsődleges amerikai állampapír-forgalmazó szerint igen nagy a valószínűsége annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legközelebbi kamatalakító ülésein – márciusban, májusban és júniusban – egyaránt 25 bázisponttal emeli irányadó kamatát.

A Fed szerdán 0,25 százalékponttal 2,50 százalékra növelte a kamatát és amennyiben igaznak bizonyulnak az elsődleges forgalmazók várakozásai, a kamatszint az év közepére 3,25 százalékra nő. A második félévben a kamatemelés lelassul, az év végén várhatóan 3,50 százalék lesz.

A megkérdezett bankok közül egyedül a HSBC számít arra, hogy az idén kamatot csökkent a Fed, miközben az év végére csupán 2,75 százalékos kamatszintet jósol úgy, hogy a kamatvisszafogásra a második félévben kerül sor.

Egyebek között a BNP Paribas, a J.P. Morgan Chase és az RBS Greenwich ugyanakkor úgy véli, hogy 4,25 százalék lesz a kamatszint 2005 végén. Hasonlóan vélekedett a hét elején Alfred Broaddus, a Fed egykori richmondi területi elnöke, aki szerint a kamat meghaladja a 4 százalékot.

A legmagasabb év végi kamatvárakozás a Bear Stearns részéről hangzott el 4,50 százalékkal.

A megkérdettek átlaga szerint a márciusi kamat 2,75 százalékra, a májusi 3,00 százalékra, a júniusi 3,25 százalékra nő, míg az év végén 3,50 százalék lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik