Belföld

A régióban terjeszkednek a magyar vállalatok

A környező országok piaca a relatív könnyen leküzdhető nyelvi akadályok miatt vonzó a magyar befektetőknek. Elsődleges célterület Románia, de Cseh-, Horvát- és Lengyelország sem marad el. A régióban gondolkodás tendenciáját erősíti, hogy a 2007–2013-as brüsszeli költségvetés előnyben részesíti a határokon átnyúló kapcsolatok erősítését. Így nagyobb összegeket lehet majd lehívni a határ menti együttműködésekre – írja a Napi Gazdaság.

A napilap szerint a térségen belül a magyar vállalatok számára Románia az elsődleges célterület. Tavaly, november végéig 610 új magyar érdekeltségű céget jegyeztek be a hatóságok, s ezzel Magyarország, 4948 céggel, a hetedik legnagyobb befektető a szomszédos országban. A bejegyzett törzstőke alapján pedig, amely tavaly elérte a 345,08 millió dollárt, a 12. helyet foglalja el.


A befektetések vonzására érzékeny román kormány számos ösztönzőt kínál a külföldi befektetőknek. A beruházók többek között vámmentességet élveznek az importból származó technológiai berendezések, gépek, szoftverek esetén, valamint a beruházás költségeinek 20 százalékát levonhatják az adóból.


A vállalkozói kedv leginkább az elmúlt két évben ugrott meg. A szektoronkénti megoszlásban a cégek számának aránya szerint 30 százalékot tesz ki a nagykereskedelemmel, 24 százalékot az iparral, 16 százalékot a kiskereskedelemmel foglalkozók aránya. A tőkeapport alapján viszont a kiskereskedelem vezet 45 százalékos részesedéssel, ezt követi a banki beruházás 28 százalékkal. A magyar nagyvállalatok közül a Mol Rt. áll a mezőny élén mintegy 174 millió dollár befektetéssel. A Shell-kutak felvásárlásával a romániai üzemanyagpiac második szereplőjévé lépett elő. A Molt követi az OTP Bank Rt. több mint 60 millió dolláros, a Zalakerámia Rt. és a Richter Gedeon Rt. mintegy 20-20 millió dolláros tőkével.


Délen


Ennél jóval kisebb mértékű a Szerbia-Montenegróba irányuló befektetés; az ITDH becslései szerint 200-300-ra tehető az itt bejegyzett magyar vállalatok száma, ami valószínűleg 4-5 millió dollár tőkeexportot jelent. Ezek számottevő része kis- és középvállalat és elsősorban a kereskedelem és a szolgáltatások terén tevékenykednek.


Horvátországban az 1993 óta folyó magyar beruházások értéke mintegy 930 millió dollárra rúg. Itt hirtelen növekedést okozott, hogy tavalyelőtt a Mol megszerezte a horvát INA részvényeinek 25 százalékát, amelynek értéke 505 millió dollár volt. Ezzel szemben tavaly jóval szerényebb méretű, 330 millió dollár értékű beruházásra került sor.


Északon


Csehországba – 2004 első negyedévében – 7,9 millió dollár tőkekihelyezés történt Magyarországról. A tavaly május előtti időszakban összesen 24 részvénytársaságot és 274 korlátolt felelősségű társaságot alapítottak. A nagybefektetők közül a BorsodChem, a Danubius Hotels, a Synergon és a Trigranit áll a mezőny élén.


Jeleneleg legfeljebb 150 millió dollárra tehető a Lengyelországban eddig megtelepedett magyar működő tőke értéke, ám a már bejelentett, illetve megszellőztetett projektek megvalósulásával jelentős befektetővé válhatnak a magyarok – olvasható a Világgazdaságban.


A közeljövőben a TriGránit például egymilliárd dolláros bevásárló- és szórakoztató-központok létesítését tervezi Lengyelországban. 

A Dunapack 22 millió eurós lengyelországi zöldmezős beruházása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gyár tavaly több mint 110 millió négyzetméter hullámpapír alapú kartondobozt adott el a helyi piacon, közel hatmilliárd forint értékben – mondta el Panyi László vezérigazgató-helyettes. A lengyel piac nagy, és folyamatosan bővül, s ezzel arányosan nőnek a cég ottani eladásai is. A negyvenmilliós piacon, majdnem mindenre lehet keresletet találni belföldön, s emellett lehetőséget kínál a teljes európai piacra való bejutásra.

A magyar export növekedése immár tíz éve töretlen, s ez maga után vonja, hogy a piacon termékeivel megjelenő cég igyekszik beruházásokkal is erősíteni pozícióját. Az ágazati paletta is színes: vannak termelőberuházások (például Dunapack/Eurobox, a Richter, az Egis, a Globus, a Haldex, a Nordenia, az Eco-Pak-Ir); de éppen így található az ottani magyar befektetések között kereskedelmi szolgáltató profilú projekt (a többi között a Fotex, a Jeans Club, a Demko Feder, a Keeway Motor). További terület az ingatlanhasznosítás (TriGránit), a logisztika (Wizz Air), a vendéglátás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik