Belföld

Radikális adócsökkentést akar Orbán

Radikális adócsökkentést és faluparlamentet javasolt hétvégi beszédeiben Orbán Viktor, korábbi kormányfő.

A radikális adócsökkentést és a családi adórendszer képviseletét ajánlotta a résztvevők figyelmébe Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Adózók Érdekvédelmi Szövetségének első ülésén. A szervezet azzal a céllal jött életre, hogy az adófizető polgárok érdekeit képviselje a mindenkori kormánnyal szemben, tájékoztassa őket arról, hogy milyen hatással vannak az állami intézkedések a mindennapi életre.

Az Európai Unió szinte minden tagállamában létezik az Adózók Egyesületéhez hasonló szervezet – a szervezet itthon a Magyar Vizsla nevet is viseli.







Vizsla
Horváth Éva, a szervezet elnöke szerint a Magyar Vizsla azokat várja soraikba, akik szeretnék megtudni, mi történik az adójukkal, hová tűnik a temérdek befizetett pénz. A Magyar Vizsla név, az egyesülethez hasonló külföldi “watch dog” szervezetektől származik, amelyek figyelik a kormány kiadásait.

“A családi adózás mellett javasolnám, hogy az adórendszer egyszerűsítése irányába mutató lépéseket is szolgalmazzák, ne legyenek félénkek, bátortalanok felvetni a radikális adócsökkentés kérdését” – mondta Orbán. Szerinte az adócsökkentéssel nem kell várni a 2005 végéig, itt és most kell végrehajtani.

Eközben elindult a Fidesz országértékelő turnéja, amelynek első állomásán, Pocsajon faluparlament felállítását kezdeményezte a korábbi miniszterelnök.


A javaslat szerint a megyénként felálló szervezetben  az adott terület falvait képviselők összeírhatnák problémáikat, illetve programot készíthetnének a favak megmentésére, amit majd számon kérhetnek a mindenkori kormányon.


Kormányfők egymás közt


Eközben folyik a szócsata a korábbi és a jelenlegi kormányfő között. Orbán Viktor a miniszterelnök hangvételét bírálta. Ugyanis Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP nőtagozatának ülésén tért ki Orbán korábbi beszédeire. Szerinte vita van az országban arról, hogy rendben mennek-e a dolgok, az állam sokat költ-e a közösből, amiből a nyugdíjemelést, a köztisztviselői béremelést, az autópályák építését finanszírozták.


“Melyiket vegyük el Orbán úr? Tessék javaslatot tenni, legyen világos beszéd, ha el akar venni, álljon oda Magyarország elé és mondja azt, hogy vissza akar venni 3500 milliárd forintot” – mondta Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor szavaira reagálva. Szerinte a másik út az adóemelés lehet, harmadik pedig az, hogy Orbán “fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél”.


Orbán szerint „ezt a hangütést 1988-89-ben tapasztalhattuk, amikor gyülekeztünk, félig törvényesen, március 15-én. Ott mondták a rendőrök, hogy fogja be a száját”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik