Belföld

Gyengült a forint zárásig

A forint árnyalatnyit gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót 244,00/10 forinton jegyezték délután, míg pénteken 243,75/85 forinton állt az árfolyam. A forint helyzete 11 bázisponttal 13,57 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A múlt hét második felének lendülete hétfőre megtorpant a régióban, s ez érződött a forint keresletén is. Az eurót 248,80 és 244,50 forint között jegyezték. A kereskedők szerint délelőtt volt gyengébb a forint, délután a Monetáris Tanács üléséről megjelent közlemény után erősödni kezdett a magyar valuta néhány londoni bankház euró eladása nyomán.

A monetáris tanács soros ülésén az állami devizaeszközök forintra váltásáról tárgyaltak, és bejelentették, hogy várakozásuk szerint a kormány a 2,5 milliárd eurót fog forintra konvertálni az idén. Ennek egy részét a 2004-ben bevált módon, naponta kisösszegű devizapiaci konverzióra szánja, ezt a részt a piacon 4-8 millió euróra, összesen 1,6 milliárd euróra teszik. A fennmaradó résszel az ország devizatartalékait kívánja feltölteni a jegybank.

A piacon volt némi jele a kivárásnak is, az államháztartás januári hiányának előzetes adatai 17 órakor jelennek meg, ezért hatásuk inkább kedden várható. Jelentős árfolyamingadozásra csak akkor lehet számítani, ha az adatok szignifikánsan eltérnek a várt 210 milliárd forinttól – mondják kereskedők. A kedd reggel megjelenő tavalyi külkereskedelmi mérleg adatairól ugyanez mondható el.

A dollár jegyzése 189,70-190,40 forint között mozgott a nap folyamán, délután 190,12/23 forinton állt az amerikai valuta jegyzése, mintegy két forinttal erősebben a pénteki 188,15/25 forintos árfolyamnál.

Megszakadt a napok óta tartó hozamcsökkenés az állampapírok másodpiacán, az öt évnél hosszabb lejáratokon 3-6 bázisponttal emelkedtek a hozamok, a rövidebb lejáratok hozamai szinten maradtak.

A bankközi forintpiacon az overnight és a tomnext kamat tartotta a napok óta stabil 9,00/15 százalékos szintjét, a hosszabb lejáratokon alig volt aktivitás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik