Belföld

Február közepéig kérhetünk hatósági adómegállapítást

Február 15-éig kérhetik az adózók, hogy bevallásukat adóhatósági adómegállapítás keretében az APEH határozza meg.

Az idén először dönthetnek úgy a magyar adózók, hogy az elmúlt évet lezáró adóbevallásukat az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) állapítsa meg. A hatósági adómegállapítás kérvényezhetőségének utolsó napja február 15. Ezt a szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik kizárólag munkáltatótól, vagy kifizetőtől szerzett adóköteles bevételt, s jövedelme elszámolásakor nem alkalmazott tételes költségelszámolást.


Amennyiben további kérdései vannak az adóbevallással kapcsolatban, kérdezze a FigyelőNet adószakértőjét, dr. Szabó Tibort!

A “Bejelentés és nyilatkozat az adóhatósági adómegállapításhoz a személyi jövedelemadóról a 2004. évre” című kiadvány a www.apeh.hu internetes oldalról is ingyen letölthető. Internet-hozzáféréssel nem rendelkezők az APEH ügyfélszolgálati irodáiban szerezhetik be azt térítésmentesen.


Amennyiben egy magánszemély úgy dönt, hogy igényli az APEH új szolgáltatását, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy:



• 2004-ben nem volt olyan kifizetőtől származó adóköteles bevétele, amelyből a kifizető nem vonta le az adóelőleget,
• a 2004-re túlvont nyugdíjjárulékot munkáltatójától nem igényelte vissza,
• önálló tevékenységével kapcsolatban nem tételes költségelszámolást, hanem a 10 százalékos költséghányad alkalmazását választja,
• mekkora az általa befizetett munkavállaló érdekképviseleti, illetve szakmai kamarai tagdíj,
• a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó kedvezmény érvényesítéséhez szükséges egyéb adatokról (a hitel összege, az adóstárs adatai, a hitellel megvásárolt ingatlan adatai, stb.),
• a súlyosan fogyatékos személyeket megillető kedvezményre való jogosultság fennállásáról,
• a családi kedvezmény érvényesítéséről, megosztásáról, az eltartottak adatairól, az esetleges várandósság tényéről,
• a fegyveres erők, rendvédelmi szervek vagy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagja-e.


Az adót ebben az esetben május 20-áig rója ki (adja postára) az APEH, s az adózónak június 20-áig kell fizetnie. Ebben az esetben a túlvont járulék összegét is a hatóság szabja meg, nem kell külön nyomtatványon visszaigényelni.


A nem hatósági adómegállapítást választók a visszatérítendő jövedelemadó iránti igényt legkorábban március elsejéig kell jelezzék, s az önadózóknak május 20-áig kell benyújtaniuk bevallásukat.


A fent jelzett időpont egyébként az egyéni vállalkozók, valamint az önálló tevékenységet végző, s forgalmi adó fizetésére kötelezett adózók személyi jövedelemadó fizetési határideje is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik