Belföld

A Dunaferrt nem érinti az ukrán reprivatizáció

A Dunaferrt megvásárló ukrán Donbass Ipari Szövetséget nem érinti az új ukrán kormány sajtóban megszellőztetett tervezett lépése, amely szerint a Krivorisztal acélmű reprivatizációjára készül - állítja Hónig Péter, a Dunaferr Rt. vezérigazgatója.

“A Dunaferrt 2003 decemberében 440 millió forintért megvásárló, s abban közel 17 milliárd forintos tőkeemelést végrehajtó Donbass Ipari Szövetségnek tudomásom szerint nincs tulajdonosi kapcsolata Rinat Ahmetovval” – mondta Hónig Péter.

A hét végén az ITAR-TASSZ hírügynökség arról számolt be, hogy az ukrán kormány a Krivorisztal acélmű reprivatizációjára készül. Ennek az acélműnek 93 százalékos részesedését tavaly júniusban vette meg mintegy 800 millió dollárért a fémipari beruházók szövetsége nevű konzorcium, amely mögött az Ukrajna leggazdagabb vállalkozói közé sorolt Viktor Pincsuk (Leonyid Kucsma veje) és Rinat Ahmetov áll, s Rinat Ahmetov nevét korábban egyes hírügynökségek összefüggésbe hozták a Donbass Ipari Szövetséggel.

“A privatizációban részt vett Donbass és az Alcsevszki Vaskohászati Kombinát nevében Szergej Taruta, a Donbass igazgatóságának elnöke tárgyalt és írta alá a dokumentumokat az ÁPV Rt.-vel, s arról soha nem tett említést, hogy Rinat Ahmetov a tulajdonosi körbe tartozik” – hangsúlyozta Hónig Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik