Belföld

Brau: rendben zajlik a leépítés

A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. mintegy 17 százalékos létszámcsökkentésben érintett 133 dolgozója közül százhúsznak a munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg a napokban.

Diós László, a cég emberi erőforrás igazgatója hétfőn elmondta, hogy a közös megegyezéssel távozó dolgozók kiegészítő juttatásban részesültek, így a Munka törvénykönyvében rögzített kötelezettségek mintegy kétszeresét kapták végkielégítésként.

Néhány dolgozó azonban úgy döntött, hogy a részvénytársaság rendes felmondással szüntesse meg munkaviszonyukat. Ők akkor kapják meg a felmondást, amikor erre mód nyílik, munkajogi védettségük pedig megszűnik.

A költségcsökkentést célul kitűző szervezeti változások a termelést, a kereskedelmi és a logisztikai területet egyaránt érintették. Martfűn 41-gyel, Sopronban hússzal, Budapesten 51 fővel csökkentették a létszámot, 21 dolgozó a vidéki régiók raktáraiból került a leépítendők listájára.

Az igazgató hangoztatta: a leépítésben érintett telephelyeken kivétel nélkül mindenütt azokat a juttatásokat biztosították, amelyeket a csoportos létszámcsökkentésben érintettek Budapesten, illetve Martfűn kaptak.

A létszámcsökkentésre és a szervezeti felépítés átszervezésére a piaci körülmények késztették a részvénytársaságot. Ezzel összefüggésben az igényekhez igazítja a cég termelési kapacitásait. Martfűn például csökkentik a termelés műszakszámát. Folyamatban van kereskedelem szervezeti rendszerének átstrukturálása is: a korábbinál kevesebb kereskedelmi képviselővel oldják meg a vevők kiszolgálását.

Az rt. még nem hozta nyilvánosságra tavalyi második félévi termelési adatait. Az első fél évben adózás előtti nyeresége 83 százalékkal csökkent az előző év első hat hónapjához viszonyítva, amely 390,7 millió forintot tett ki. A bevétel ugyanakkor 17,1 százalékkal, 19,55 milliárd forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik